«Στο όνομα της ανθρωπότητας - Η Αμερικανική Βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο 1918-1929»
Η Εκδήλωση «Στο όνομα της ανθρωπότητας – Η Αμερικανική Βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο 1918-1929» που η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσίασαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, ήταν σημαντική από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας ηγετικών στελεχών των αμερικανικών ιδρυμάτων στην εκδήλωση και της επισφράγισης της συνεργασίας τους με το Μαλιώτειο Κέντρο. Κυρίως όμως υπήρξε σημαντική γιατί ανέδειξε μέσω του πάνελ ομιλητών, του φωτογραφικού υλικού που προβλήθηκε και ορισμένων εκθεμάτων που μεταφέρθηκαν στην Βοστώνη για τις ανάγκες της εκδήλωσης την πολυδιάσταση βοήθεια που οι Αμερικανοί πολίτες και διάφορες αμερικανικές οργανώσεις προσέφεραν στην Ελλάδα καθώς και στους Έλληνες της Ανατολίας την δύσκολη ιστορικά περίοδο για τον ελληνισμό, 1918-1929.
Και ενώ ήσαν αρκετοί από τους θεατές και παρευρισκομένους που ήταν σχετικά ενήμεροι έως κάποιου σημείου για την αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα κατά την μικρασιατική καταστροφή, ωστόσο η πλειοψηφία του κοινού εντυπωσιάστηκε από την παράθεση στοιχείων που αφορούσαν τα 23 αμερικανικά νοσοκομεία που γυναίκες νοσοκόμες και νοσηλεύτριες δημιούργησαν στην Ελλάδα, για τα 8000 ορφανά πολέμου που διασώθησαν, για το φράγμα του Μαραθώνα στην Αττική που έκτισαν οι Αμερικανοί προκειμένου να λυθεί το θέμα υδροδότησης στην Αθήνα, για τα αμερικάνικα έργα αποξήρανσης βάλτων στην Ελλάδα προς δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων γης, για την παροχή εργασίας σε χιλιάδες άνεργους πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων οικοδόμησαν και την Γεννάδειο βιβλιοθήκη, για τα αμερικάνικα εκπαιδευτήρια τεχνικής και επαγγελματικής παιδείας που έμαθαν σε νεαρές κοπέλες να ασχολούνται με την ένδυση και την καλλιτεχνία και σε νέους αγρότες να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους στην γεωργία και για άλλες δράσεις φιλελλήνων Αμερικανών.
Η εκδήλωση ήταν κυριολεκτικά ένας ύμνος στην ελληνοαμερικανική φιλία και μία αναγνώριση της προσφοράς Αμερικανών, επωνύμων και ανωνύμων, που αγάπησαν την νεώτερη Ελλάδα χωρίς να έλκουν την καταγωγή τους από αυτή, γεγονός που προσδίδει περισσότερη αξία στην αρωγή που προσέφεραν. Συντονιστής του πάνελ των ομιλητών ήταν ο κ. Γεώργιος Ορφανάκος, Εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, o επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής της Γενναδίου Βιβλιοθήκης κ. Ανδρέας Ζομπανάκης, η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδίου Βιβλιοθήκης και η Αρχειοθέτις Ελευθερία Δαλέζιου. Οι παρουσιάσεις τους ήταν αναλυτικές και διαφωτιστικές καθώς και οι απαντήσεις στο κοινό στο οποίο συμμετείχαν πολλοί ακαδημαϊκοί, ομογενείς και φιλέλληνες.
Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του Μαλιωτείου κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, η οποία στο τέλος έλαβε πάλι το λόγο ευχαριστώντας τους εκλεκτούς ομιλητές και καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στην δεξίωση που ακολούθησε σε παρακείμενο χώρο του πολιτιστικού κέντρου.