Ελληνοτουρκικά: Ισχυρίζεται με NAVTEX ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
Προκλητική είναι η στάση της Άγκυρας για ακόμη μια φορά, καθώς κάνει λόγο για τουρκική υφαλοκρηπίδα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου με αφορμή την συνέχιση των ερευνών του Ο/V AEGAEO για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μόλις πέντε ημέρες πριν από την συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το απόγευμα οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX για έρευνες του πλοίου για εγκατάσταση καλωδίων από 2 -7 Νοεμβρίου σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Καρπάθου που εμπίπτει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (εκτός από μια μικρή περιοχή διεθνών υδάτων) και καταφανώς εντός ελληνικής μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία, ακολουθώντας την ίδια πρακτική όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα για έρευνες του πλοίου μεταξύ Λέσβου-Χίου και Χίου-Σάμου, εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου δική της πανομοιότυπη με τις προηγούμενες NAVTEX. Με αυτήν οι Τουρκία δηλώνει ότι «μέρος της περιοχής των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπιδα η οποία απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη» και συγχρόνως ζητά όλες οι «ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία εγείρει θέμα τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε περιοχή που βρίσκεται εκτός και αυτού ακόμη του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου και σε σημείο που δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις, παρά μόνο ίσως εάν γινόταν δεκτή η παράνομη και αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας αξίωση ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων των 6ν.μ.
Και αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, με την Ελλάδα να επιμένει σταθερά στην θέση για συζήτηση της μόνης διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών και την Τουρκία να επιδιώκει την συζήτηση υπό μορφή πακέτου όλων των μονομερών διεκδικήσεων της έναντι της χώρας μας, με γενικόλογες μόνο αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και σε «δίκαιη» λύση.
NAVTEX για υφαλοκρηπίδα μεταξύ Χίου και Λέσβου
Υπενθυμίζεται πως στις 24 Οκτωβρίου η Τουρκία είχε εκδώσει ανάλογη NAVTEX, κάνοντας λόγο για τουρκική υφαλοκρηπίδα για την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη NAVTEX, η Άγκυρα υποστήριζε ότι ορισμένα τμήματα της περιοχής που δεσμεύτηκαν από την ελληνική NAVTEX βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος» προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «όρια που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί από τα παράκτια κράτη (σ.σ. Ελλάδας, Τουρκίας». Επιπροσθέτως σημειώνει ότι «όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας πρέπιε να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές».