Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συγκατοίκηση Ελλάδα: Μια νέα τάση που κερδίζει έδαφος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκατοίκηση Ελλάδα: Μια νέα τάση που κερδίζει έδαφος

Μία νέα τάση που αναδύεται στον τομέα της στέγασης, στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις είναι πολλές όπως και οι εξελισσόμενες προτιμήσεις των νέων και αυτή ακούει στο όνομα … συγκατοίκηση.

Tο τοπίο της στέγασης στην Ευρώπη αλλάζει δραματικά, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νέων οδηγούν σε μια νέα τάση: τη συγκατοίκηση. Η Gen Z αγκαλιάζει αυτή την προσέγγιση, αναζητώντας προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ενοίκια και περιορισμένη προσφορά κατοικιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ηλικίας 18-34 ετών ζουν ακόμα με τους γονείς τους, λόγω του υψηλού κόστους ζωής και της ανεπαρκούς προσφοράς προσιτών κατοικιών. Η συγκατοίκηση αναδεικνύεται ως μια βιώσιμη λύση, επιτρέποντας στους νέους να μοιράζονται τα έξοδα και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλες πόλεις.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MyRoomie έδειξε τα εξής:

Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους.

Κοινωνικοποίηση: Ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους.

Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.

Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ εκείνων με εμπειρία συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, καταλήγει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, με ένα επιπλέον 40% να το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους διαβίωσης, όπως υποδεικνύει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στην συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες. Παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκησης είναι εμφανής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκησης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση. Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για συγκατοίκηση έρχεται σε μια εποχή που οι αστικές αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυρή ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται από το 65% των ενδιαφερόμενων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις