Ηεποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Φαγητό πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι. Οι ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων δηλώνουν ανήμποροι να συγκρατήσουν τις τιμές στο αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί. “Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες, οι ντομάτες, οι πίτες, το κρέας ανέβηκε 1€ το κιλό, για αυτό κι εμείς το ανεβάσαμε ένα 20λεπτο. Από 3,70 το κάναμε 3,90 αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4€”, λέει ο Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου. Οι ψητοπώλες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, των λαχανικών αλλά και των σιτηρών. “Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.
Οι συγκρίσεις των τιμών αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο, καθώς το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,70 ευρώ ενώ φέτος ξεκινά από τα 3,40 και αγγίζει ακόμη και τα 4 ευρώ και 20 λεπτά. Όπως δήλωσε στις “Εξελίξεις Τώρα” στο Mega ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, η εποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. “Ένα σουβλάκι τυλιχτό κυμαίνεται από 3,40 έως 3,80. Ο μέσος όρος είναι στο 3,70, μπορούμε να βρούμε και με 4 – 4,20 ευρώ. Μια οικογένεια 4 ατόμων για να φάει σουβλάκια θέλει 35 – 40 ευρώ. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές κάτω, κανονικά θα έπρεπε να είναι οι τιμές από 4,20 μέχρι 4,50 ευρώ”. Όσο για τον μέσο Έλληνα; Φαίνεται πως θα τρώει λιγότερα σουβλάκια καθώς τα θεωρεί ήδη πανάκριβα. Όπως λένε οι καταστηματάρχες, πλέον είναι θέμα χρόνου το σουβλάκι να σπάσει το φράγμα των τεσσάρων ευρώ, ακόμα και στις πιο λαϊκές γειτονιές της Αθήνας