Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

Αισθητός και στην Αττική

Σεισμός εντάσεως 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (5/11) στα Καλάβρυτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 02:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 156 χλμ. Δ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. ΔΝΔ των Καλαβρύτων. Σημειώνεται ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική.

seismos

Σεισμός στη Χαλκιδική: Από άγνωστο ρήγμα προήλθαν τα 5,2 Ρίχτερ

Από άγνωστο ρήγμα προήλθε ο σεισμός που ταρακούνησε τη Χαλκιδική, όπως λένε σεισμολόγοι. Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα στις 19:04, σε θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής και έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία του φαινομένου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «οφείλεται σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα». Κατά τον κ. Τσελέντη «η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και εκτιμώ ότι η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή».

Παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα οι σεισμολόγοι

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο in ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «μπορεί ο σεισμός να ήταν 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να ακολούθησαν πιο ασθενείς μετασεισμοί, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι ήταν η κύρια δόνηση. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 24 ώρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα, δηλαδή βλέποντας το ιστορικό της δεν υπάρχει ισχυρή δόνηση. Όμως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή».

«Ρήγμα που ενεργοποιείται κατά διαστήματα»

Ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι πρόκειται για ένα άγνωστο ρήγμα, «το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα που δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας». Από την μεριά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Open είπε ότι «όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί. Πρόκειται για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει καταγραφεί μεγάλη δόνηση στο παρελθόν». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο σεισμός είναι στη θάλασσα, αλλά κοντά στη στεριά. Οι σεισμικές κινήσεις στην περιοχή εκείνη, τη δυτική Χαλκιδική, ήταν αρκετά σημαντικές. Σίγουρα, από την Ποτίδαια έως το ακρωτήριο Παλιούρι έχει κουνηθεί αρκετά». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «στο σημείο, είχαν σημειωθεί κάποιοι υποσεισμοί πριν από τέσσερις μέρες αλλά και σήμερα, πριν από τον σημερινό σεισμό, που έγινε αισθητός κι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, το μεγαλύτερο ρήγμα είναι στην περιοχή όπου τελειώνει το πρώτο πόδι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις