Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, αν κάνετε την υγιεινή διατροφή μια κανονική, φυσιολογική κατάσταση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής έως και μια ολόκληρη δεκαετία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα που προτιμούν τη ρουτίνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι αυτό που τρώτε και πίνετε είναι το ίδιο κάθε πρωί. Ίσως η καφετιέρα σας είναι έτοιμη να αρχίσει να παρασκευάζει καφέ ενώ ακόμα δεν έχετε ξυπνήσει για τα καλά και ενώ εξακολουθείτε να τρίβετε τον ύπνο από τα μάτια σας. Εάν πρόκειται να επαναλαμβάνετε το ίδιο γεύμα κάθε πρωί, αξίζει τον κόπο να βεβαιωθείτε ότι είναι ένα που προσθέτει χρόνια στη ζωή σας, σημειώνει το Buzz Feed. H Huff Post ρώτησε κορυφαίους ειδικούς για τη μακροζωία τι τρώνε για πρωινό και μοιράζονται συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι το πρωινό σας προσθέτει χρόνια στη ζωή σας.
Η Δρ. Suzanne J. Ferree, η οποία έχει διπλή πιστοποίηση στην οικογενειακή ιατρική και την αντιγηραντική και αναγεννητική ιατρική, και ο Raghav Sehgal, Ph.D. φοιτητής και Gruber Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην ανθρώπινη γήρανση, είπαν και οι δύο στη HuffPost ότι ξεκινούν τη μέρα τους με λαχανικά και αυγά. «Τρώω μπουκιές αυγών στο φούρνο, που εκτρέφονται στο λιβάδι με ανάμεικτα βιολογικά, πολύχρωμα λαχανικά μαγειρεμένα με βιολογικό αγνό ελαιόλαδο ή αβοκάντο», δήλωσε η Ferree. Το πρωινό του Sehgal είναι παρόμοιο: μια ομελέτα λαχανικών με σπανάκι, ντομάτες, μανιτάρια και, μερικές φορές, λίγο τυρί. «Συνήθως το συνδυάζω με αβοκάντο ή λίγο καπνιστό σολομό», πρόσθεσε.
Αυγά
Και οι δύο ειδικοί λένε ότι ένα πρωινό με αυγά και λαχανικά είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που συνδέονται επιστημονικά με τη μακροζωία. «Αυτό το είδος πρωινού είναι υπέροχο επειδή είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία είναι εξαιρετική για τη μυοσκελετική σας υγεία. Τα λαχανικά προσθέτουν ένα σωρό βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, τα υγιή λίπη από το αβοκάντο ή του σολωμού είναι φοβερά για την καρδιακή και γνωστική σας υγεία», είπε ο Sehgal. Μια επιστημονική μελέτη που έλαβε υπόψη περισσότερους από 18.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών όχι μόνο συνδέθηκε με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά μείωσε σημαντικά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά τα λαχανικά, πιθανότατα δεν θα εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι μια δίαιτα με λαχανικά συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες που μπορούν να απειλήσουν τη διάρκεια ζωής.
Η Δρ Monisha Bhanote, πιστοποιημένη ιατρός και ειδικός στη μακροζωία, ενσωματώνει επίσης λαχανικά στο πρωινό της, αλλά το κάνει με διαφορετικό τρόπο από ότι ο Sehgal και η Ferree. «Δύο πρωινά που απολαμβάνω τακτικά είναι γιαούρτι καρύδας με σπόρους κάνναβης και βατόμουρα, που είναι γρήγορο και εύκολο, και ψητή μοβ γλυκοπατάτα με dressing miso κάσιους, που είναι ταυτόχρονα χορταστική και βαθιά θρεπτική», είπε στην HuffPost.
Γλυκοπατάτες
Οι μωβ γλυκοπατάτες αποτελούν βασικό προϊόν στην Οκινάουα, μια «Γαλάζια Ζώνη» όπου είναι συνηθισμένο να ζεις πολλα χρόνια και να έχεις καλή υγεία. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικών) που βοηθούν στην προστασία από τη χρόνια φλεγμονή. Το dressing miso κάσιους από πάνω παρέχει πρωτεΐνη και ακόρεστα λίπη. Όταν η Bhanote επιλέγει το γιαούρτι καρύδας για πρωινό, παίρνει την πρωτεΐνη της από το γιαούρτι και τους σπόρους κάνναβης. «Οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σε βέλτιστη αναλογία, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς και μειώνοντας τη φλεγμονή», υποστήριξε.
Τόνισε επίσης ότι τα προβιοτικά στο γιαούρτι καρύδας προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι και τα δύο απαραίτητα για τη μακροζωία. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τις χρόνιες φλεγμονές.