Μητσοτάκης για Τραμπ: "Προσδοκώ σε μια στενότερη συνεργασία των δύο λαών"
Την βεβαιότητά του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερές και παραγωγικές και με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την παρουσίαση του του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. Ο χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών «είναι στρατηγικός και το πρόσημο εθνικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος συμπλήρωσε «προσδοκώ σε μια στενότερη συνεργασία των δύο λαών». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσινγκτον υπήρξε άψογη και στην πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ» καθώς και ότι «η πρόσκληση για να μιλήσω στο Κογκρέσο ήταν κοινή και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς».
“Πάρτι” στις αγορές μετά τη νίκη Τραμπ
Η «υπόμνηση» Ρούτε στον Τραμπ – «Τα δύο τρίτα των Συμμάχων ξοδεύουν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα»
«Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη. Τόνισε, παράλληλα, ότι «η στάση της Ελλάδας είναι στάση αρχών που δεν ετεροπροσδιορίζονται αλλά αναγνωρίζονται» Χαριτολογώντας, δε, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, είπε ότι «αν θέλετε να ήσασταν ευρηματικοί θα είχατε βάλει στην εκδήλωση έναν υπέρτιτλο made greeks great abroad again».
Το σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό
Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό και τόνισε πως είναι συνειδητή επιλογή της Πολιτείας να διαμορφώσει μια διπλωματία που απλώνεται σε πολλά επίπεδα. «Αυτό το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται είναι και η αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή ερχόμαστε τώρα να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες», υπογράμμισε και ανέφερε ως παράδειγμα την εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών η οποία αριθμεί πάνω από 50.000 χρήστες παγκοσμίως.
«Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα φιλοξενίας νέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμπειρίες σε αυτές τις ηλικίες που εντυπώνονται και συνοδεύουν τους ανθρώπους σε όλη τη ζωή. Εγώ 15 ετών γνώρισα τις ΗΠΑ και αυτές οι αναμνήσεις με συνοδεύουν ως σήμερα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και στις ημέρες καριέρας και το σχέδιο προσθέτει πολλές δράσεις με ορίζοντα το 2027. Αφενός να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες σε αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης αλλά και εκείνους που επιλέγουν να μείνουν και να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος», συνέχισε. «Βάλατε ως στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων από τις προξενικές αρχές. Εγώ θα το έβαζα ως πρώτο στόχο. Η επαφή τους με τις προξενικές αρχές ήταν ταυτισμένη με τη λέξη ταλαιπωρία και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κάνοντας αναφορά στην επιστολική ψήφο που ψηφίστηκε για τις Ευρωεκλογές μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία, είπε ότι «αποτελεί απόδειξη ότι οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις μπορούν και γίνονται και έχει ωριμάσει για την επέκταση και στις εθνικές εκλογές του 2027 και γι αυτό χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση καθώς χρειάζονται 200 βουλευτές. Ελπίζω ότι υπάρξει συναίνεση από τα κόμματα για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα και στους Έλληνες του εξωτερικού». Χαρακτήρισε, δε, προνόμιο να υπάρχει διασπορά σε μια χώρα προσθέτοντας ότι τον σύνδεσμο αυτό δεν τον έκοψαν ποτέ οι Έλληνες του εξωτερικού. «Είναι πατριωτικό καθήκον στο διεθνές περιβάλλον ρευστότητας. Η στάση απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό είναι σημαντικός βραχίονας της ενεργής εξωτερικής πολιτικής που βάρυνε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας ώστε όλοι να την αναγνωρίζουν ως παράγοντας σταθερότητας».
Κανένα κράτος δεν μπορεί να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική φωνή και αμυντική θωράκιση χωρίς ισχυρή οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα του 2024 είναι διαφορετική από την Ελλάδα του 2019 και ειναι κάτι που αναγνωρίζουν πρωτίστως οι Έλληνες του εξωτερικού που μπορούν να βλέπουν την πρόοδο μακριά από τα παραμορφωτικά γυαλιά της τοξικής εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καθημερινά αλλάζει και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να είναι συνοδοιπόροι οι Έλληνες απανταχού». «Με σχέδιο και δουλειά να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.