Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φιντάν – Γεραπετρίτης: “Υπάρχει ένας άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιντάν – Γεραπετρίτης: “Υπάρχει ένας άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας”

Φιντάν - Γεραπετρίτης: "Σκοπός μας να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς"

Ως επιβεβαίωση της απόφασης να διατηρηθεί το θετικό κλίμα των τελευταίων δύο ετών στις ελληνικοτουρκικές σχέσεις περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακίν Φιντάν Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης από τις συναντήσεις έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα, καθώς «Οι ηγέτες μας έχουν συναντηθεί έξι φορές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και τρεις κύκλοι οικοδομησης εμπιστοσύνης, ο τελευταίος πολύ πρόσφατα». «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σημείωσε ότι στην συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που άπτονται τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, συζητήσαν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τον Έλληνα υπουργός Εξωτερικών να σημειώνει ότι «προσβλέπουμε στην περεταίρω ενδυνάμωση των σχέσεων, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός». Όπως είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης, στις 2-3/12 θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Συζητήσαν επίσης θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες σε διεθνείς Οργανισμούς, με τον Γ. Γεραπετρίτη, να αναφέρει την κοινή υποψηφιότητα σε δύο από τις από τις 4 κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ: Το Γενικού Διευθυντή και του Διευθυντή Γραφείου Δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης, χαιρετίζοντας την επανέναρξη της διαδικασίας. Αναφερόμενος στα θέματα των μειονοτήτων, ο Γ. Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρες φιλίας και όπως ανέφερε «οφείλουμε να εξασφαλίζουμε και οι δύο πλευρές την ισονομία και την ισοπολιτεία των μειονοτήτων». Για το Κυπριακό ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα δώσει την ώθηση για να συνεχιστεί η προσπάθεια για διάλογο», ανέφερε.

«Ειλικρινής προσέγγιση» για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στην συνάντηση έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων για εκκίνηση ουσιαστικής συζήτησης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ειλικρινή προσέγγιση σε ένα κρίσιμο θέμα». «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς», είπε συμπληρώνοντας ότι «υπήρξε όμως άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας. Οι επαφές μας αποκτούν μια κανονικότητα». «Προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης λύσεων μέσω του διαλόγου, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα νέο γύρο συζητήσεων στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα

Αναφερόμενος στις περιφερειακές εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε. Εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για ένταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους κατοίκους της. Έργο που όπως είπε «δυσχεραίνει Ανησυχούμε για ανθρωπιστική προσπάθεια στη Γάζα. Έργο που δυσχεραίνει με τις εξελίξεις στην UNWRA.Επανέλαβε την θέση για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με μέριμνα στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Φιντάν: Να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας με περιοχή αιώνιας φιλίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί και ευχήθηκε να μετατραπεί το Αιγαίο σε περιοχή αιώνιας φιλίας. «Μελετήσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες και στις αρχές του 2025 η έκτη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» πρόσθεσε. Για το Κυπριακό επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση που απορρίπτει τη λύση της ομοσπονδίας, ενώ υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να γίνεται σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Ο κ. Φιντάν επισήμανε επίσης τη συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με ιδιαίτερη αναφορά στο PKK και το DHKP-C, ενώ για τη Μέση Ανατολή υιοθέτησε τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία κατά του Ισραήλ, αναφέροντας ότι «Ο φανατισμός Νετανιάχου θα συνεχίσει να βάφει με αίμα την περιοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις