Η Αρεζού Καβάρι, μια φοιτήτρια 16 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, πήδηξε στο κενό αφού δέχτηκε απειλές για το χιτζάμπ της
Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από όταν η είδηση σχετικά με την Ιρανή φοιτήτρια η οποία διαμαρτυρήθηκε για τις καταπιεστικές συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες στη χώρα της άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η Αχό Νταργιαέι (Ahoo Daryaei) έβγαλε τα ρούχα της, κυκλοφόρησε στους δρόμους του Πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης μόνο με τα εσώρουχα και φώναξε για όσα την «πνίγουν» και για όσα αναγκάζεται εκείνη και κάθε γυναίκα στο Ιράν να υπομένει. Διαμαρτυρήθηκε από απόγνωση. Συνελήφθη από τις αρχές και κακοποιήθηκε βάναυσα.
This is #ArezooKhavari, a 16-year-old who took her own life after relentless harassment by her school principal over the Islamic hijab.
Her smile, her beautiful hair, and the victory sign in this photo break my heart. She was just a teenage girl who wanted the simple freedom to… https://t.co/cNNkaiOXU3 pic.twitter.com/9Cp0KKDvKx
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) November 5, 2024
Τώρα, η Αρεζού Καβάρι, μια μαθήτρια 16 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, πήδηξε στο κενό αφού δέχτηκε απειλές για το χιτζάμπ της. «Αυτοκτόνησε μετά από αδυσώπητη παρενόχληση από τον διευθυντή του σχολείου της για το χιτζάμπ», διαβάζουμε σε σχετικές αναρτήσεις στα social media. Η Αρεζού Καβάρι είχε απειληθεί στο παρελθόν με αποβολή επειδή χόρεψε χωρίς χιτζάμπ. Μόλις την περασμένη Τρίτη, σε εκδρομή του σχολείου της, απειλήθηκε ξανά επειδή φορούσε τζιν αντί για την απαιτούμενη στολή. Σύμφωνα με τη σελίδα Iran Wire, ο βοηθός του διευθυντή τη βιντεοσκόπησε να αλληλεπιδρά και να γελά με συμμαθητές της και την απείλησε ότι θα δείξει το βίντεο στον διευθυντή της.
“Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αυτοκτονία”
«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αυτοκτονία. Για τα άτομα κάτω των 18 ετών που επιχειρούν ή ολοκληρώνουν αυτοκτονία, όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά. Όποιος έθεσε σε κίνδυνο το παιδί, παραμέλησε την προστασία του ή ενθάρρυνε μια τέτοια πράξη, φέρει ποινική ευθύνη», τότε στο Iran Wire δικηγόρος που ειδικεύεται στα δικαιώματα των παιδιών. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία Παιδιού και Εφήβου του 2020, όσοι αλληλεπιδρούν με παιδιά – συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων των σχολείων, των διευθυντών και των δασκάλων, έχουν καθήκον να διασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η παραμέληση, η κατάχρηση ή η ενθάρρυνση του αυτοτραυματισμού δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβάλλον για το οποίο θεωρούνται υπεύθυνοι. Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες από το νόμο να φορούν χιτζάμπ, σε δημόσιους χώρους. Δεν μπορούν να ντύνονται με ρούχα που θεωρούνται «προκλητικά» ή αποκαλύπτουν πολύ δέρμα. Εάν κάποια γυναίκα δεν φοράει χιτζάμπ ή φοράει «ανάρμοστα ρούχα» μπορεί ακόμα και να καταδικαστεί από 5 έως 10 χρόνια.