Οι τέλειες φακές: Το υλικό που θα τις κάνει ακόμα πιο πηχτές και γευστικές
Οι φακές με το κριθαράκι είναι από τα φαγητά που άπαξ και δοκιμάσετε μια φορά, θα τα φτιάχνετε συνέχεια. Μια νόστιμη λύση για τις ημέρες που δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε ή έχετε περισσεύματα στο ψυγείο είναι να «παντρέψετε» δύο φαγητά, μια τεχνική που έκαναν οι γιαγιάδες μας και δημιουργούσαν μοναδικά πιάτα. Στην κατηγορία αυτή είναι για παράδειγμα το φακόρυζο ή και η κοκκινιστή φάβα. Στην προκειμένη περίπτωση, το κριθαράκι με τη φακή είναι ένα από τα φαγητά που οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά και έχουν λατρέψει.
Η συνταγή αυτή, μπορεί να γίνει και τις ημέρες που έχουν μείνει στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα φακές, έτσι ώστε να γίνει μια έξυπνη -και ιδιαίτερα χορταστική- ανακύκλωση, ωστόσο, αποτελεί ιδανικό φαγητό για τις ημέρες που ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για το μεσημέρι μετά το γραφείο. Εκτός από θρεπτικό, είναι χορταστικό και νόστιμο, με τις θρεπτικές ιδιότητες της φακής να συνδυάζονται αρμονικά με το χορταστικό κριθαράκι και να «παντρεύονται» δημιουργώντας ένα νέο φαγητό.
Υλικά
1 μέτρια κούπα φακές
1 μέτρια κούπα κριθαράκι
7 κούπες νερό
4- 5 κουταλιές Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένο
Αλάτι/ πιπέρι/ ρίγανη
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το μισό το ελαιόλαδο και όλα τα υλικά εκτός το αλάτι το πιπέρι και το κριθαράκι.
Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι λίγο ανοιχτό και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με το καπάκι λίγο ανοιχτό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά, βάζουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά.