Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα πιάτο που αγαπάνε οι πάντες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι τα κόλπα για το τηγάνισμα τους. Για να αποκτήσετε ακαταμάχητες τηγανητές πατάτες, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποια μικρά μυστικά τόσο στη φάση της προετοιμασίας όσο και κατά το μαγείρεμα. Ακολουθώντας τα παρακάτω κόλπα μπορείτε να αποκτήσετε ακαταμάχητες πατάτες για να τις συνοδεύσετε με σπιτική μαγιονέζα και κέτσαπ και να τις σερβίρετε ως συνοδευτικό ή ως comfort food.
Για να τηγανίσετε τις πατάτες είναι σημαντικό να τις ξεφλουδίσετε, να τις κόψετε σε σχήμα παραδοσιακού ραβδιού ή κύβου και μετά να τις αφήσετε βυθισμένες σε κρύο νερό για μια ώρα. Αφού ξεκουραστούν, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε πριν τις τηγανίσουμε. Χρησιμοποιούμε φυστικέλαιο , το πιο κατάλληλο λόγω του υψηλού σημείου καπνού του, και το φέρνουμε σε θερμοκρασία 170-180°C για να έχουμε ομοιόμορφο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με ψηλές πλευρές και μπόλικο λάδι, αποφεύγοντας να μαγειρεύουμε πολλές πατάτες ταυτόχρονα. Όταν ροδίσουν, πρέπει να τοποθετηθούν σε απορροφητικό χαρτί και να αλατιστούν μόνο πριν τις φέρετε στο τραπέζι.
Πώς να τηγανίσετε πατάτες στο air fryer
Το μαγείρεμα πατάτας στο air fryer είναι μια πιο ελαφριά εναλλακτική επιλογή αντί του τηγανίσματος. Αφού ξεφλουδίσουμε και πλύνουμε τις πατάτες, πρέπει να τις κόψουμε σε σπιρτόξυλα ή κύβους. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν σε κρύο νερό για περίπου μισή ώρα με μια πρέζα αλάτι για να γίνουν πιο τραγανές. Στη συνέχεια, τις στεγνώνουμε τα και τις ψεκάζουμε με λάδι. Μαγειρεύουμε τις πατάτες στο air fryer για περίπου 20-25 λεπτά στους 180-200°C, ανακινώντας κατά διαστήματα το καλάθι για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο, μέχρι να ροδίσουν.
Πώς να τηγανίσετε κατεψυγμένες πατάτες
Οι κατεψυγμένες πατάτες είναι πολύ πρακτικές στο μαγείρεμα και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς να χρειάζεται απόψυξη. Μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε τηγάνι φροντίζοντας να τις βυθίσουμε σε μπόλικο βραστό λάδι στους 170-180 °C μέχρι να ροδίσουν. Η εναλλακτική είναι να τις μαγειρέψετε στο air fryer: Απλά προσθέστε τις κατεψυγμένες πατάτες στον κάδο, αλλά μην τον γεμίσετε υπερβολικά και ανακινείστε τις στη μέση του μαγειρέματος. Συνήθως χρειάζονται περίπου 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Πώς να τηγανίσετε τις γλυκοπατάτες
Ψάχνετε μια απλή και νόστιμη ιδέα για το μαγείρεμα γλυκοπατάτας ; Το τηγάνισμα κάνεις τις γλυκοπατάτες τραγανές και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτεςσε μπαστουνάκια. Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε σε νερό, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε απευθείας στο τηγάνισμα σε τηγάνι με άφθονο σπορέλαιο στους 170-180 °C. Οι γλυκοπατάτες ψήνονται γρήγορα και, όταν είναι έτοιμες, πρέπει να τις στραγγίσουμε και να τις αλατίσουμε λίγο πριν τις φέρουμε στο τραπέζι.