Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να επιταχύνει τη γήρανση

ΚΟΣΜΟΣ

Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να επιταχύνει τη γήρανση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σύμφωνα με έρευνα η γενετική βλάβη από τη χρήση κάνναβης μπορεί να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά

15.11.2024 | 22:04

Μια νέα επιστημονική έρευνα περιγράφει την κάνναβη ως «γονοτοξική» ουσία που καταστρέφει τις γενετικές πληροφορίες μέσα στα κύτταρα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεταλλάξεις του DNA, επιταχυνόμενη γήρανση και καρκίνο. Οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι αυτή η γενοτοξικότητα μπορεί να μεταδοθεί στους απογόνους μέσω ενός κατεστραμμένου ωαρίου ή σπέρματος. «Η σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της γονοτοξικότητας έχει εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, Stuart Reece του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει πώς η γενετική βλάβη από τη χρήση κάνναβης μπορεί να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά».

Η έρευνα του Reece έχει τις ρίζες της στη δύναμη των μιτοχονδρίων, οι οποίες είναι εξειδικευμένες δομές μέσα στα κύτταρα που παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των κυτταρικών διεργασιών. Έχει ήδη αναφερθεί ότι τα μιτοχόνδρια παράγουν λιγότερη ενέργεια εάν υπάρχουν κανναβινοειδή. Ο Reece και οι συνάδελφοί του εμπνεύστηκαν από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science, η οποία διαπίστωσε ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγεί σε χρωμοσωμικές βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, επιταχυνόμενης γήρανσης και γενετικών ανωμαλιών. Οι μελέτες του Science δεν αφορούσαν ειδικά τη μαριχουάνα, αλλά ο Reece μπόρεσε να συγκεντρώσει νέες, «εκτεταμένες γνώσεις» σχετικά με τη χρήση κάνναβης που δεν ήταν προηγουμένως καλά κατανοητές, συμπεριλαμβανομένου ότι η κάνναβη προκαλεί μιτοχονδριακές και γενετικές βλάβες.

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων, αλλά ο Reece αναγνωρίζει ότι ιστορικά, η «σύνδεση καρκίνου και κάνναβης ήταν αμφιλεγόμενη». Όπως υποστηρίζει ο Reece «ενώ ο καρκίνος θεωρείται ότι είναι μια σπάνια συνέπεια για τα άτομα που εκτίθενται στην κάνναβη, οι επιπτώσεις στη γήρανση δεν είναι. Πρόσφατα αναφέρθηκε μια δραματική επιτάχυνση της βιολογικής ηλικίας κατά 30% σε μόλις 30 χρόνια». Δεν είναι σαφές πόσο η χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Ο Reece ελπίζει ότι η ανάλυσή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Addiction Biology, «αναδιαμορφώνει τη συζήτηση γύρω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης από μια προσωπική επιλογή σε μια επιλογή που ενδεχομένως αφορά πολλές επόμενες γενιές».

Η ψυχαγωγική κάνναβη είναι νόμιμη σε 24 κράτη, ενώ δώδεκα ακόμη κράτη την έχουν νομιμοποιήσει για ιατρικούς σκοπούς. Στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα, τη Βόρεια Ντακότα και τη Νότια Ντακότα ψήφισαν πριν από λίγες εβδομάδες κατά των προτάσεων για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης, ενώ οι ψηφοφόροι της Νεμπράσκα επέλεξαν να τη νομιμοποιήσουν για ιατρικές χρήσεις.

Exit mobile version