Πορείες για το Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα - 150 οι προσαγωγές
Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και ακολούθως στην ισραηλινή, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων απέτισαν φόρο τιμής και μνήμης στους εξεγερθέντες φοιτητές, που με τη δράση τους ενάντια στη Δικτατορία σηματοδότησαν την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία του τόπου.
Από την Κρήτη μέχρι την Καβάλα πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν στις περισσότερες των περιπτώσεων ειρηνικά, στέλνοντας μηνύματα για τη Δημοκρατία, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη με δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, η πορεία για το Πολυτεχνείο πλαισιώθηκε με αντιπολεμικά μηνύματα σε μια χρονική περίοδο που το ουκρανικό μετράει 1.000 μέρες εχθροπραξιών, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας οι θάνατοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αγγίζουν την πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα.
«Αστακός» η Αθήνα – 150 οι προσαγωγές
Αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας με πάνω από 5.500 αστυνομικούς από τα ΜΑΤ, την Ομάδα ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, των ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, την Τροχαία, να βρίσκονται επί ποδός, ενώ πετούσαν από νωρίς το πρωί το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ καθώς και drone, δίνοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Τέσσερις εισαγγελείς επόπτευαν τα μέτρα, ενώ σε κεντρικά σημεία είχαν αναπτυχθεί και οι αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 150 προσαγωγές ατόμων και επτά συλλήψεις μετά από ελέγχους που έγιναν σε διάφορές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, κυρίως πριν από την έναρξη της πορείας.
Πάνω από 25.000 διαδηλωτές στην Αθήνα
Στην Αθήνα, που έγινε και η μαζικότερη πορεία, καθώς με βάση τις αστυνομικές εκτιμήσεις η συμμετοχή ξεπέρασε τις 25.000, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με τελικό προορισμό την Ισραηλινή και όχι την Αμερικανική πρεσβεία. Λίγο μετά τις 20:30 τα μπλοκ φοιτητών, σωματείων, κοινωνικών φορέων και κομμάτων έφτασαν το ένα μετά το άλλο στη λεωφόρο Κηφισίας, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας και υποστηρικτές ύψωσαν σημαίες της χώρας και ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός.
Από το Πολυτεχνείο οι προσυγκεντρώσεις κατέληξαν στο Σύνταγμα, όπου περίπου στις 3 το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου ξεκίνησαν τη μεγαλειώδη πορεία. Δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία τα συνθήματα που κυριάρχησαν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Περίπου στις 5 έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία η αιματοβαμμένη σημαία την οποία μετέφεραν μέλη της ΠΑΣΠ. Μικρής έντασης επεισόδια συνέβησαν μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά το συμβάν έλαβε γρήγορα τέλος. Περίπου στις 7 ακολούθησε και το σύνολο των διαδηλωτών φτάνοντας στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Επόμενο ραντεβού ήταν στο Ψυχικό για να καταλήξει η πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία γύρω στις 8 το βράδυ χωρίς ακρότητες. Μάλιστα, λίγο μετά τις 8.30 με εντολή της ΕΛ.ΑΣ άνοιξαν και οι τελευταίοι σταθμοί του Μετρό στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής), που είχαν κλείσει, λόγω της πορείας.
Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Βόλο
Στο μεταξύ, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έκαψαν διαδηλωτές έξω από το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τερμάτισαν και οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην συμπρωτεύουσα. Ένταση σημειώθηκε στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη όταν με την ολοκλήρωση της δεύτερης πορείας, κουκουλοφόροι πέταξαν δεκάδες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει φραγμό με κλούβες, στην Εγνατία, προς τα Πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ τα άτομα διασκορπίστηκαν στην περιοχή πάνω από την Καμάρα, προς την οδό Αγίου Δημητρίου.
Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στον Βόλο, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Φοιτητές, σύλλογοι, σωματεία και πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων για την επέτειο των 51 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Διακριτική ήταν και η αστυνομική δύναμη στο σημείο.