Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Όμηρος της Χαμάς εξιστόρησε την εμπειρία της σε συζήτηση που διοργάνωσαν ακτιβιστές του UCLA 
ΚΟΣΜΟΣ

Όμηρος της Χαμάς εξιστόρησε την εμπειρία της σε συζήτηση που διοργάνωσαν ακτιβιστές του UCLA 

«Όταν μπήκα στη Γάζα, είδα το 100% των πολιτών να γιορτάζουν την απαγωγή μου» – «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;»

Έντονη υπήρξε η ατμόσφαιρα όπου διεξήχθη μια συζήτηση στη νότια Καλιφόρνια, κατά την οποία συναντήθηκαν η πρώην όμηρος της Χαμάς, Μοράν Στέλλα Γιανάι, με τον ηγέτη της κατασκήνωσης του UCLA, που είχε στηθεί για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα νωρίτερα φέτος. Η συνάντηση είχε μεγάλη ένταση, καθώς η Γιανάι, η οποία είχε απαχθεί από το Nova Festival και κρατήθηκε όμηρος για 54 μέρες, απάντησε σε ερωτήσεις και μίλησε απευθείας στον Αϊντάν Ντόιλ, τον ηγέτη της κατασκήνωσης, ο οποίος είχε προηγουμένως επαινέσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, την τύχη των ομήρων και τις προκλήσεις για την ειρήνη στην περιοχή. Η Γιανάι, η οποία είναι αιγυπτιακής και μαροκινής καταγωγής, άνοιξε τη συζήτηση προσκαλώντας προσωπικά τον Ντόιλ να επισκεφθεί την πόλη της, την Μπεερσεβά, στο νότιο Ισραήλ. Τόνισε τη σημασία του διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως, παρόλο που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες απόψεις, η κατανόηση των γεγονότων και η ακρόαση διαφορετικών απόψεων είναι κρίσιμα βήματα προς τη συνύπαρξη. Σύμφωνα με την Daily Mail η αίθουσα σιώπησε όταν η Γιανάι μιλούσε απευθείας στον Ντόιλ, ενώ εκείνος απέφευγε όσο μπορούσε την οπτική επαφή και μετακινούνταν στην καρέκλα του. Η Γιανάι μοιράστηκε τις τραυματικές λεπτομέρειες της απαγωγής της από τη Χαμάς, περιγράφοντας πώς συνελήφθη.

«Όταν μπήκα στη Γάζα, είδα το 100% των πολιτών να γιορτάζουν την απαγωγή μου»

Η Γιανάι βρισκόταν στο φεστιβάλ και είχε στήσει ένα εμπορικό περίπτερο λίγες μέρες πριν από το rave φεστιβάλ, όπου περνούσε τον χρόνο της φτιάχνοντας και σχεδιάζοντας κοσμήματα. Όταν ξέσπασε η επίθεση, προσπάθησε να διαφύγει μέσα από την έρημο κοντά στο όρος Νεγκέβ, όπου βρισκόταν το φεστιβάλ, αλλά έσπασε το πόδι της. Περιέγραψε τις συνέπειες της αιχμαλωσίας της, στην οποία υπέστη σοβαρούς μώλωπες και σεξουαλική κακοποίηση. «Όταν μπήκα στη Γάζα, είδα το 100% των πολιτών να γιορτάζουν την απαγωγή μου», είπε, εξηγώντας πως είχε σπασμένο πόδι και μώλωπες σε όλο το σώμα της.

«Δεν ήξερα για τους άλλους ομήρους, νόμιζα πως ήμουν η μόνη»

Η ανακάλυψη της απαγωγής της ήταν σοκ για την οικογένειά της, καθώς η 12χρονη ανιψιά της έμαθε για αυτή μέσω ενός viral βίντεο στο TikTok. «Έτσι το έμαθαν οι γονείς μου ότι με είχαν απαγάγει», αποκάλυψε η Γιανάι, καλώντας τον Ντόιλ να αναλογιστεί τις δηλώσεις του. Το βίντεο έδειχνε τη Γιανάι να παρακαλά για τη ζωή της, ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς φώναζαν. Στη συνέχεια, τη φόρτωσαν σε ένα τζιπ και την πήγαν στη Γάζα, όπου φοβόταν ότι θα τη «λιθοβολούσαν». «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;» ρώτησε τον Ντόιλ. Η Γιανάι μεταφερόταν μεταξύ επτά αυστηρά φυλασσόμενων τοποθεσιών κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, όπου την παρακολουθούσαν μέρα και νύχτα, είχε περιορισμένη τροφή και νερό και χρειαζόταν άδεια για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Τα λόγια της αντηχούσαν τον πόνο από το τραύμα που υπέστη από τα χέρια της Χαμάς και τη βίαιη κακοποίηση που αντιμετώπισε. Τόνισε ότι η επίθεση στόχευε αθώους πολίτες που απλώς είχαν συγκεντρωθεί για να χορέψουν σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Σχεδόν 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο φεστιβάλ. «Δεν ήξεραν ότι είχαμε 3.000 άτομα εκεί και μου είπαν ότι σχεδίαζαν να προχωρήσουν και να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους και να τους σφαγιάσουν όλους», εξήγησε η Γιανάι.

«Πήγαμε για να χορέψουμε»

«Πήγαμε για να χορέψουμε. Πήγαμε για να χορέψουμε. Δεν επιτεθήκαμε», είπε. Η Γιανάι αφέθηκε ελεύθερη κατά την ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς μαζί με άλλους οκτώ τον περασμένο Νοέμβριο. Η ωμή μαρτυρία της θεωρήθηκε άμεση απάντηση στις προηγούμενες δηλώσεις του Ντόιλ για την επίθεση, καθώς η Γιανάι έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης τον ανθρώπινο πόνο. Παρά τις προσπάθειες της Γιανάι να τον ηρεμήσει, ο Ντόιλ φαινόταν να αισθάνεται άβολα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Εύχομαι να μπορούσαμε να έχουμε μια ιδιωτική συζήτηση χωρίς κοινό, γιατί είναι τρομακτικό για μένα να ακούω ανθρώπους να έχουν αυτές τις σκέψεις και πραγματικά θέλω να ακούσω τη δική σου πλευρά. Σ’ το ορκίζομαι», είπε.

Αργότερα, στη συζήτηση, η οποία αναρτήθηκε στο YouTube, ένα μέλος του κοινού ρώτησε τον Ντόιλ για τη φερόμενη βίαιη συμπεριφορά στο κίνημά του. Ο Ντόιλ απάντησε: «Η κατασκήνωση δεν ήταν αντισημιτική… Επιτράπηκε στους εβραίους φοιτητές να πηγαίνουν στα μαθήματά τους». Το βίντεο έχει συγκεντρώσει χιλιάδες προβολές από τη μέρα της ανάρτησής του, ωστόσο ο Ντόιλ δεν φάνηκε να κερδίζει θετικές εντυπώσεις.

«Δυστυχώς, αυτός ο τύπος δεν άξιζε τον σεβασμό της. Στην πραγματικότητα την κορόιδεψε. Αυτός ο τύπος είναι ψυχασθενής», έγραψε ένας θεατής. «Είναι όμηρος που επέζησε από τη Γάζα και αυτός ο ηλίθιος δεν μπορεί να δείξει έστω και λίγο σεβασμό. Πόσο αρρωστημένος και διαστρεβλωμένος είναι αυτός ο κόσμος», πρόσθεσε ένας άλλος. «Μιλάει τόσο καλά και αυτός δεν μπορεί καν να την κοιτάξει στα μάτια», σημείωσε ένας χρήστης. Όταν ρωτήθηκε για λύσεις ειρήνης, ο Ντόιλ υποστήριξε τη δημιουργία ενός κράτους με ίσα δικαιώματα για όλους. «Πρέπει να υπάρξει ένα κράτος με ίσα δικαιώματα και προστασία για όλους και μια σχετικά ίση κατανομή της γης για Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς», είπε, παρότι αναγνώρισε τη δυσκολία επίτευξης μιας τέτοιας λύσης, ασκώντας κριτική στην ηγεσία της Χαμάς αλλά και της ισραηλινής κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις