Η Γερμανία προτρέπει τους πολίτες της να ενισχύσουν την αυτάρκειά τους, εγκαθιστώντας γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες, καθώς και να προμηθευτούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, στο πλαίσιο του σχεδίου Deutschland, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το σχέδιο, που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 σελίδες, προβλέπει επίσης την προστασία κρίσιμων υποδομών και τη στρατηγική μεταφορά 200.000 στρατιωτικών οχημάτων εντός γερμανικής επικράτειας, σε περίπτωση παγκόσμιας κλιμάκωσης.
Germany planning for WW3 with 1,000-page secret doc
— Operation Deutschland: 800k NATO troops & 200k vehicles— Operation Barbarossa 1941: 3.8M troops, 7k AFVs, 600k vehicles
— Strategic failure pic.twitter.com/mZF0KomUjC— David Procino (@APBIOonly) November 20, 2024
Οι ανησυχίες της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αλλαγή της πυρηνικής στρατηγικής της χώρας του. Σύμφωνα με αυτή, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μη πυρηνικές επιθέσεις. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας, καταργώντας μια προηγούμενη ζώνη ασφαλείας, έχει αυξήσει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Ο Πούτιν παίζει με τον φόβο μας, αλλά δεν θα υποκύψουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια και προστασία». Ταυτόχρονα, η Ευρώπη εξετάζει τη στρατηγική ενίσχυση των υποδομών της, ενώ χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν ήδη αρχίσει να παρέχουν οδηγίες στους πολίτες τους για προετοιμασία σε περίπτωση που η σύγκρουση επεκταθεί στις χώρες τους.
Η εσωτερική αστάθεια και το σχέδιο «ειρήνη μέσω ισχύος»
Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να επιβαρύνεται από τις εκκλήσεις για βοήθεια προς χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, από την οποία φέρεται να ζήτησε έως και 110.000 στρατιώτες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες για στρατιωτική υποστήριξη και σχεδιάζουν σενάρια κλιμάκωσης.
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η προσέγγιση «ειρήνη μέσω ισχύος», που προωθεί ο Τραμπ, μπορεί να οδηγήσει σε μια διπλωματική λύση. Το “σχέδιο νίκης” της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, δείχνει πως οι προσπάθειες θα ενταθούν έως το 2025. Παρότι η πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου παραμένει αβέβαιη, οι χώρες της Δύσης λαμβάνουν σοβαρά μέτρα προετοιμασίας. Η γερμανική κυβέρνηση, με το σχέδιο Deutschland, αναγνωρίζει την ανάγκη για εσωτερική αυτάρκεια και στρατηγική ενίσχυση της άμυνας. Η Ευρώπη, αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, εντείνει την επαγρύπνησή της, προετοιμαζόμενη για το απρόβλεπτο σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο.