Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκε 55χρονος με νοητική αναπηρία για διακίνηση 57 γραμμαρίων ηρωίνης

ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκε 55χρονος με νοητική αναπηρία για διακίνηση 57 γραμμαρίων ηρωίνης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού - Ο τρίτος σε διάστημα μίας εβδομάδας

23.11.2024 | 12:25

Η Σιγκαπούρη εκτέλεσε τον τρίτο απαγχονισμό καταδικασμένου διακινητή ναρκωτικών μέσα σε μια εβδομάδα, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για επιείκεια. Ο Ρόσμαν Αμπντουλάχ, 55 ετών, εκτελέστηκε για διακίνηση 57,43 γραμμαρίων ηρωίνης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών της Σιγκαπούρης. Στον Ρόσμαν, με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη, «παρασχέθηκε πλήρης νόμιμη διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από νομικό σύμβουλο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Γραφείο Ναρκωτικών. «Η θανατική ποινή επιβάλλεται μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών που προκαλούν πολύ σοβαρή βλάβη, όχι μόνο στους μεμονωμένους χρήστες ναρκωτικών, αλλά και στις οικογένειές τους και στην ευρύτερη κοινωνία», προστίθεται.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν καλέσει τις αρχές της Σιγκαπούρης να απαλλάξουν τον Ρόσμαν, υποστηρίζοντας ότι η θανατική ποινή αποτρέπει ελάχιστα το έγκλημα και ότι οι αρχές δεν είχαν κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές για τις διανοητικές του αναπηρίες. «Ανησυχούμε σοβαρά για το γεγονός ότι ο κ. Ρόσμαν Αμπντουλάχ δεν φαίνεται να είχε πρόσβαση σε διαδικαστικές διευκολύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης βοήθειας, για την αναπηρία του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ή της δίκης του», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες σε δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Τετάρτη.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε καταδικάσει την προγραμματισμένη εκτέλεση του Ρόσμαν ως «ανατριχιαστική» και «εξαιρετικά ανησυχητική». Ο απαγχονισμός του Ρόσμαν στις φυλακές Changi της Σιγκαπούρης έρχεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά την εκτέλεση ενός 39χρονου Μαλαισιανού και ενός 53χρονου Σιγκαπουριανού για διακίνηση ναρκωτικών. Παρά τη φήμη της ως σύγχρονης παγκόσμιας πρωτεύουσας και διεθνούς επιχειρηματικού κόμβου, η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, που επιβάλλουν τη θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, όποιος διακινεί πάνω από 500 γραμμάρια κάνναβης ή 15 γραμμάρια ηρωίνης αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Exit mobile version