Τέλειο ψητό κοτόπουλο: Πώς θα το πετύχεις, 5 μυστικά

PLUS

Τέλειο ψητό κοτόπουλο: Πώς θα το πετύχεις, 5 μυστικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέλειο ψητό κοτόπουλο: Ζουμερό μέσα και τραγανό από έξω

25.11.2024 | 07:00

Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί είναι αυτοί που ήδη ψάχνουν συνταγές ή συμβουλές για το τέλειο ψητό κοτόπουλο (ή γαλοπούλα). Αν αυτές τις γιορτές σχεδιάζετε να καλέσετε φίλους στο σπίτι σας για το εορταστικό τραπέζι και δεν φημίζεστε για τις μαγειρικές σας ικανότητες, ίσως θα ήταν καλό να ακολουθήσετε τις συμβουλές αυτού του σεφ για το τέλειο ψητό κοτόπουλο. Πώς όμως είναι ένα τέλειο κοτόπουλο; Το κρέας πρέπει να είναι ζουμερό και γευστικό, η πέτσα τραγανή και χρυσαφένια. Ο σεφ Ρομέν Μπουριγιόν, ιδρυτής του Cocotte, ενός ομίλου εστιατορίων με έδρα το Λονδίνο και ο οποίος έχει εργαστεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μοιράζεται με την Daily Mail τις συμβουλές του.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο ψητό κοτόπουλο

Ξεκινήστε με μια μαρινάδα

«Μια καλή μαρινάδα θα βοηθήσει να μαλακώσει το κοτόπουλο. Ειδικά όταν το κρέας μαγειρεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υγρασία στο κρέας ενώ προσθέτει και γεύση. Μου αρέσει να το μαρινάρω σε ελαιόλαδο με πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Επικαλύψτε το και αφήστε το να μαριναριστεί – ιδανικά όλη τη νύχτα, αλλά τουλάχιστον για 2 ώρες στο ψυγείο».

Η χαμηλή θερμοκρασία και το αργό μαγείρεμα είναι το κλειδί

«Η χαμηλή θερμοκρασία και το αργό μαγείρεμα είναι το κλειδί για να διατηρηθεί το κοτόπουλο ζουμερό. Μου αρέσει να μαγειρεύω στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 έως 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος. Αν έχετε θερμόμετρο κρέατος, η θερμοκρασία του πυρήνα πρέπει να φτάσεις τους 60 βαθμούς Κελσίου».

Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί

«Αφήστε το να ξεκουραστεί όταν το βγάλετε από το φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι οι χυμοί του θα αναδιανεμηθούν σε όλο το κοτόπουλο και θα κάνουν όλο το κρέας τρυφερό. Συνήθως το αφήνω να ξεκουραστεί για 45 λεπτά σε μια σχάρα ή μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου» σημειώνει ο σεφ.

Μην παραλείπετε τα καρυκεύματα

«Αλατοπιπερώνετε πάντα την πέτσα του κοτόπουλου. Αυτό είναι ένα από τα πιο νόστιμα μέρη και διατηρεί τόσο άρωμα, οπότε, όταν κρυώσει, τρίψτε την πέτσα με ελαιόλαδο και αλάτι σε όλη την επιφάνεια».

Τελειώστε το μαγείρεμα στην πάνω σχάρα

«Αφού καρυκεύσω την πέτσα, ολοκληρώνω το μαγείρεμα του κοτόπουλου στην πάνω σχάρα ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή και να ενισχυθεί η γεύση των καρυκευμάτων. Ανοίξτε το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία, βάλτε το κοτόπουλο με το κεφάλι προς τα εμπρός και αφήστε το να ψηθεί για 4 λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίστε το να κοιτάζει προς τα πίσω για άλλα τέσσερα λεπτά» κλείνει ο σεφ.

Exit mobile version