Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

15

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα ανεργίας: Έρχεται νέα ΚΥΑ για τον υπολογισμό του – Τι θα προβλέπει και τι θα αλλάξει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Έρχεται νέα ΚΥΑ για τον υπολογισμό του – Τι θα προβλέπει και τι θα αλλάξει

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εντός του έτους αναμένεται να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, αρχικά αυτό θα αφορά υποχρεωτικά τους πρώτους νέους 15.000 δικαιούχους του επιδόματος που θα επιλεγούν τυχαία μέσω ενός ειδικού ψηφιακού αλγόριθμου. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο στους πολίτες που θα απολυθούν από την εργασία τους μετά την ενεργοποίηση του νέου επιδόματος. Μάλιστα ο δυνητικά άνεργος που θα επιλεγεί μέσω του αλγόριθμου θα μπορεί να επιδοτηθεί από 7 έως και 24 συναπτούς μήνες σε αντίθεση με τα έως σήμερα ισχύοντα που το ανώτατο όριο επιδότησης είναι οι 12 μήνες και το ποσό που θα λάβει θα είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσό που παίρνει μέχρι σήμερα, καθώς θα είναι σε συνάρτηση με τα έτη απασχόλησης του και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει. Σε κάθε περίπτωση το νέο επίδομα ανεργίας εκτιμάται πως θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή προς το τέλος του 2024 με αρχές 2025.

Το νέο επίδομα ανεργίας

Το ένα μέρος του νέου επιδόματος θα είναι σταθερό και το άλλο μεταβλητό (ανταποδοτικό). Επίσης επισημαίνεται πως ποσό του νέου επιδόματος που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα είναι κλιμακωτό δηλαδή θα κυμαίνεται μεταξύ 509 ευρώ και 1.200 ευρώ και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης του άνεργου.

Αναλυτικά:

1.200 ευρώ θα παίρνουν οι άνεργοι που ήταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια,

509 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για λιγότερα από 4έτη

Μάλιστα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας- όπως αυτό θα προκύπτει από τον κατώτατο μισθό θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς αλλά δεν θα αυξάνεται. Πάντως ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του κατώτατου μισθού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας του πολίτη. Βάσει του σχεδιασμού του αρμόδιου υπουργείου, ακόμη και το σταθερό σκέλος του επιδόματος θα είναι μειωμένο για τους πολίτες που θα εργάζονται με καθεστώς μερικής, εκ περιτροπής ή περιστασιακής απασχόλησης. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα κριτήρια και χρονικοί περιορισμοί στην καταβολή του επιδόματος στους εποχικά εργαζόμενους.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί σε έως και 24 μήνες από 5 έως 12 μήνες που είναι σήμερα. Η διάρκεια του επιδόματος φαίνεται πως θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Στο νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να ενταχθεί και το επίδομα των 200 ευρώ που χορηγείται σε μακροχρόνια ανέργους(άνω των 12 μηνών).

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, στο επίδομα ανεργίας θα υπάρξουν οι παρακάτω αλλαγές:

• Το «σταθερό» μέρος. Αυτό θα το λαμβάνουν όλοι όσοι θα έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό. Σήμερα το ποσοστό του επιδόματος διαμορφώνεται στο 55% του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

• Το «μεταβλητό» μέρος. Αυτό θα το πάρουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο οι πολίτες που έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις, συνεπώς θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών προκειμένου να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Η πληρωμή του επιδόματος ενδέχεται να συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης προκειμένου να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι Δώρο Χριστουγέννων/ Δώρο Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις