Βαθιά το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν όσοι ανάβουν τσιγάρο, αδιαφορώντας για την παρουσία μικρού παιδιού στο αυτοκίνητο.
Μολονότι έχει αποδειχθεί ότι κοστίζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για μεγάλο μέρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μια συνήθεια που δεν αποχωρίζονται και όσο βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, ειδικά από τη στιγμή που βάσει νομοθεσίας αυτή δεν απαγορεύεται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στο όχημα δεν επιβαίνει παιδί κάτω των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση ο πέλεκυς πέφτει βαρύς, με τον αντικαπνιστικό Νόμο (4633/2019), να ορίζει πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο δεν αφορά μόνο τον οδηγό, αλλά αλλά και οποιονδήποτε από τους επιβάτες ανάψει τσιγάρο παρουσία ανηλίκου κάτω των 12 ετών. Στην περίπτωση που πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, εκτός από την κατακραυγή που πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, ο παραβάτης θα έρθει αντιμέτωπος με το διπλάσιο χρηματικό πρόστιμο, δηλαδή 3.000 ευρώ.
Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα 1 μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαγόρευση καπνίσματος και το πρόστιμο των 1.500 ή των 3.000 ευρώ δεν συνδέεται με εκείνο της απόρριψης του τσιγάρου από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.
Τέλος, σύμφωνα με την υπ’αριθ. 9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη, η βάση προστίμου για τη ρίψη τσιγάρου σε περιοχή όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατά την αντιπυρική περίοδο, είναι πλέον στα 500 ευρώ. Το πρόστιμο κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θυμίζουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έθεσε σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία για παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας -μεταξύ άλλων- σε αυτοκίνητο. Με απλά λόγια, το 1142 δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, να «καρφώσει» οδηγό ή άλλο επιβάτη οχήματος που καπνίζει, αδιαφορώντας για την παρουσία μικρού παιδιού. H τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 15:00, Δευτέρα με Παρασκευή. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον ιστότοπο 1142.aead.gr, όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.