Μητσοτάκης - Σρόιτερ: Εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο
O Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά κάθε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ακόμη και την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% στο 5%. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν θα τους αλλάξει. Υπενθύμισε ότι και πριν από τις εκλογές του 2023 είχε δεχθεί επίσης εισηγήσεις να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις. Δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Δεν έχω καμία πρόθεση να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%. Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή με το εκλογικό σύστημα και με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2027. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσουμε μια εκλογή ακόμη, θα πειραματιστεί με αυτό αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά.
Διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Οποιαδήποτε σκέψη που θα παραπέμπει σε πολιτική αποσταθεροποίηση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια» σημείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Για το θέμα του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τώρα είναι άκαιρο και «θα ανοίξει στην ώρα του».
Μητσοτάκης: Δυσάρεστη αλλά απαραίτητη η απόφαση για διαγραφή Σαμαρά
Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς την απόφασή του, την οποία χαρακτήρισε «δυσάρεστη αλλά απαραίτητη». «Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν έχω καμία άλλη επιλογή» είπε, και προσέθεσε: «Δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, να κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί». Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:
«Δεν ήταν και λίγα. Η φράση η οποία ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια συνάντηση άτυπη που έγινε με τον κ. Ερντογάν. Τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν και περίπου κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Μητσοτάκης: Καμία πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών, έχουμε ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών από τη ΝΔ, «ίσως φίλα προσκείμενων στον κ. Σαμαρά», ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Καμία τέτοια πιθανότητα δεν βλέπω. Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας». Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και την άποψη που εξέφρασε για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι διαφωνεί. «Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης» είπε.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς στις δικές μας
«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μία διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος» τόνισε ο πρωθυπουργός . Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι εάν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου καθώς και των υπουργών Εξωτερικών «κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους».
Rafale, F-35 και Belh@rra
Ο κ. Μητσοτάκης από τη βάση των Ραφάλ στην Τανάγρα είπε ότι είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. «Είναι ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί επίσης σε πρώτη φάση και 20 αεροσκάφη F-35, τα οποία έχουν τεχνολογία Stelth και δεν εντοπίζονται από ραντάρ. Τέλος, αναφέρθηκε στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθούν, στο πλαίσιο της αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Τόνισε ότι το 2025 αναμένεται η πρώτη Belh@rra να πέσει στο νερό και σημείωσε πως η χώρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αντιαεροπορικού θόλου» για μέγιστη προστασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
«Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική στήριξη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Αυτό μας φέρνει και σε μια πολύ σημαντική θέση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη θητεία του στην Αγχίαλο, αποκάλυψε πως έμενε 10 μέρες μέσα και πέντε έξω, «δεν το είδα ποτέ ως αγγαρεία» είπε. Συνέχισε, λέγοντας: «Πιστεύω ότι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι να ξανασχεδιάσουμε από το μηδέν τη στρατιωτική θητεία, ώστε και ένα νέο παιδί 18 χρόνων, να μην το βλέπει κατ’ ανάγκη ως αγγαρεία, αλλά να αποκτά και δεξιότητες που μπορεί να του είναι χρήσιμες στο υπόλοιπο της ζωής του και βέβαια και εμείς να μπορούμε να παίρνουμε από τους στρατεύσιμους αυτά τα οποία μπορούν να μας δώσουν με μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας».
«Διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη το μεταναστευτικό»
Το μεταναστευτικό είναι ένα διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη, ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «είμαι πολύ ευτυχής γιατί, πια, η πολιτική της Ευρώπης έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε κάποιον βαθμό λόγω και των δικών μας παρεμβάσεων». «Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παραλάβαμε» είπε, και σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην προστασία των συνόρων. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων, μια πολιτική που αποκαλώ ”πολιτική ενεργητικής αποτροπής”» εξήγησε στη συνέχεια. «Ο σκοπός μας είναι να εξαρθρώσουν τα άθλια κυκλώματα διακινητών, τα οποία βάζουν γυναίκες και παιδιά σε βάρκες, οι οποίες αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια με 7 και 8 μποφόρ και έχουμε τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία, δυστυχώς, είδαμε και πριν από δύο μέρες στη Σάμο. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία ώστε οι βάρκες να μην ξεκινούν καν από τα τουρκικά παράλια. Και αυτή είναι η πολιτική μας. Είναι πολύ διαφορετική προφανώς από την πολιτική που ακολούθησαν άλλες κυβερνήσεις πριν από εμάς». Τόνισε ακόμη πως, «παρά την όποια προσωρινή πίεση μπορεί να δεχόμαστε, οι ροές είναι απολύτως διαχειρίσιμες».
Για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου
Μιλώντας για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η συζήτηση αυτή «έχει ξεκινήσει καλά». «Και εγώ μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον Ντόναλντ Τουσκ, καταθέσαμε μια πρόταση ότι αυτές οι επενδύσεις μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ένας. «Είδαμε στην Ουκρανία πόσο σημαντική είναι η θωράκισή του. Και για μας θα ήταν πολύ μεγάλη διευκόλυνση αν είχαμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε προφανώς και τον δικό μας εναέριο χώρο. Αλλά δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε και θα χτίσουμε πάνω στις υποδομές τις οποίες ήδη έχουμε».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να ξυπνήσουμε την Ευρώπη από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» και υπενθύμισε πως ο πρόεδρος Τραμπ το 2018 είχε πάει σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ και είχε πει πολύ ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους πως «δεν πρόκειται να συνεχίσω να ανέχομαι να σας παρέχω ασφάλεια χωρίς να κάνετε και εσείς το κομμάτι σας».