Κάμερες στους δρόμους: Τι ισχύει για την αφαίρεση διπλώματος
Την ψηφιακή βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων, την ηλεκτρονική απόδοση προστίμων και την ψηφιακή αφαίρεση διπλώματος, προβλέπει το σχέδιο τοποθέτησης καμερών στους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια οι οδηγοί του λεκανοπεδίου να συμμορφωθούν με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. «Σήμερα έχουμε 12 σταθερές κάμερες ταχύτητας στον ΟΑΣΑ κυρίως έλεγχο της λεωφορειολωρίδας. Είναι οι 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, σύμβαση η οποία ήδη έχει υπογραφεί και 17 σταθερές κάμερες ταχύτητας στην Αττική Οδό, οι οποίες δουλεύουν. Οι μελλοντικές ανάγκες, όπως έχουν καταγραφεί στη μέχρι τώρα συνεργασία που είχαμε, αφορούν σε 39 κάμερες για τον ΟΑΣΑ και άλλες 1316 κάμερες ελέγχου παραβάσεων και ασφάλειας, όπως μας τις έχει δώσει η Τροχαία. Τα 708 από τα σημεία αυτά είναι στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα καμερών
Εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα, το οποίο, όπως είπε, θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2025 και μετά, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «σκοπός είναι όταν γίνεται μια παράβαση να πηγαίνει άμεσα στον παραβάτη». «Ο σκοπός μας είναι λοιπόν με την δημιουργία, με την εφαρμογή του συστήματος την ώρα που κάνεις κάποια παράβαση, παραδείγματος χάριν περνάς με κόκκινο να σου έρχεται SMS στο κινητό που είναι δηλωμένο στο μητρώο επικοινωνίας, το οποίο θα λέει ότι ελέγχεσαι για την τάδε παράβαση. Γιατί ελέγχεται; Διότι οι παραβάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από αστυνομικά όργανα. Την ώρα λοιπόν που αυτό συμβαίνει στο πληροφοριακό σύστημα θα γίνεται μία εγγραφή με όλο το ανάλογο υλικό, φωτογραφίες και βίντεο». Το σύστημα μέσω των καμερών, θα συλλέγει όλα τα δεδομένα, θα κάνει την ψηφιακή βεβαίωση των παραβάσεων, θα επιδίδει την κλήση ψηφιακά μέσω της θυρίδας στο gov.gr. Το σύστημα επίσης θα μπορεί να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος.
Ακόμα ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «η κλήση θα πηγαίνει στη θυρίδα του πολίτη. Μάλιστα μέχρι τέλος του χρόνου στο wallet θα μπει σε εμφανές σημείο και η θυρίδα μας. Αυτή την οποία έχουμε ούτως ή άλλως και υπάρχει ήδη νομοθετημένη. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δει στοιχεία της παράβασης που έχει κάνει. Μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν ήταν αυτός ή δεν θεωρεί ότι δεν πέρασε με κόκκινο, να κάνει ηλεκτρονικά την ένσταση».
Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες
Οι κάμερες θα μπουν σε όλο το λεκανοπέδιο και σύντομα θα υπάρξει πρόταση για εγκατάσταση καμερών στη Θεσσαλονίκη, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, τα κριτήρια τοποθέτησης είναι: Η κυκλοφορία των οχημάτων και η καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική ώστε το κέντρο διαχείρισης να προβαίνει σε δραστηριότητες που θα βοηθούν για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τα κρίσιμα σημεία για να εντοπίζονται εγκληματικές πράξεις για να γίνεται διαλεύκανσή τους. «Από την πρώτη στιγμή που επέστρεψα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στόχος ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων της Τροχαίας. Έχει γίνει μια προσπάθεια, προσφάτως μπήκαν 200 αστυνομικοί στην Τροχαία, έγινε η καλύτερη επιλογή των διοικητών τμημάτων τροχαίας, καθημερινά χρησιμοποιούνται δίκυκλα που προστέθηκαν στη διαχείριση της κυκλοφορίας για ευελιξία, αξιοποιούνται κάθε μέρα drones, έχει εμπλακεί η ΔΙΑΣ και η Άμεση Δράση και έχουν αυξηθεί τα σημεία ελέγχου» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Σταϊκούρας: Δημιουργείται Υπηρεσία Τελών Διαχείρισης Οδικών Υποδομών
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο, ανέφερε ότι «η δράση ψηφιακής διαχείρισης των παραβάσεων σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση καμερών, στοχεύει στην εμπέδωση της αποτρεπτικής επίδρασης των κοινοτικών κανόνων του ΚΟΚ και στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης κουλτούρας οδικής ασφάλειας». Όπως είπε «εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να εναρμονίζεται με την επικινδυνότητα των οδικών παραβάσεων». Δρομολογείται, επίσης, η ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων και η αποτελεσματικότερη διαδικασία είσπραξης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε, την δημιουργία της Υπηρεσίας Τελών Διαχείρισης Οδικών Υποδομών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η διαχείριση και η επιβολή των προστίμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το νέο πλαίσιο προβλέπει, επίσης, την αποστολή στην ΑΑΔΕ μετά από ορισμένο διάστημα των ληξιπρόθεσμων προστίμων για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά είναι:
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
Παράνομη χρήση ΛΕΑ
Οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση
Κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.