Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καντερές: Εάν η κακοκαιρία που χτύπησε Λήμνο και Ρόδο ερχόταν στην Αττική θα γινόταν «ο χαμός»
ΕΛΛΑΔΑ

Καντερές: Εάν η κακοκαιρία που χτύπησε Λήμνο και Ρόδο ερχόταν στην Αττική θα γινόταν «ο χαμός»

«Επιβεβαιώθηκε η ιστορία του Νοεμβρίου με τις πλημμύρες»

Τα συμπεράσματά του για την πρόσφατη κακοκαιρία Bora και το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το νερό που έπεσε στη Λήμνο έπεφτε στην Αττική ανέλυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές. Μεταξύ άλλων ο έμπειρος μετεωρολόγος έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή είναι «ανοχύρωτο» μπροστά σε ένα ακραίο φαινόμενο, ενώ επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την προμήθεια ενός μετεωρολογικού ραντάρ προκειμένου οι μετεωρολόγοι να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν, μέσω του Nowcasting, σε πραγματικό χρόνο για τα ποσοστά του υετού που υπάρχουν στα σύννεφα.

«Επιβεβαιώθηκε η ιστορία του Νοεμβρίου με τις πλημμύρες»

Αναλυτικότερα μιλώντας στο Attica για την κακοκαιρία Bora και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι ακριβή τα μετεωρολογικά μοντέλα ο κύριος Καντερές απάντησε αρχικά: «Θα μου επιτρέψετε με την εμπειρία που έχω 49 χρόνων να σας αναλύσω και να σας κάνω συγκεκριμένες αναφορές για την Ιαλυσό και τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Καταρχάς να πως ότι σε γενικές γραμμές ο κανόνας επαληθεύτηκε ή εάν θέλετε η ιστορία του Νοεμβρίου που θέλει στη διάρκειά του να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ήρθε λοιπόν η τελευταία ημέρα του που είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε λίγες περιοχές κάτι που συνέβη και τον Νοέμβριο του 2022 με την κακοκαιρία Ariel. Μέσα στις προγνώσεις ήταν και τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». «Έρχονται καιρικές καταστάσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται. Μάλιστα το 2019 και στη Λήμνο είχαμε πλημμύρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε λίγες περιοχές είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα στη Ρόδο, στη Χαλκιδική και στη Λήμνο, ενώ στην Αττικής δεν είχαμε τίποτα το ιδιαίτερο και ήταν μάλιστα ο 8ος συνεχόμενο μήνας ανομβρίας στο λεκανοπέδιο. Άρα τα πλημμυρικά φαινόμενα αυτά ήταν μέσα στις προγνώσεις. Δεν είναι θέμα μοντέλων, πρέπει να μπαίνει και ο καθ’ ύλην μετεωρολόγος της χώρας για να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις», συμπλήρωσε.

«Καμία σχέση αυτό το φαινόμενο με τη Βαλένθια»

Συνεχίζοντας ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε: «Κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον. Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στον μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο της Ρόδου για το Σαββατοκύριακο είναι περίπου στα 220-230 χιλιοστά, ενώ αναφέρθηκε από το Meteo συγκεκριμένα ότι το ολικό ύψος σε αυτό το συγκεκριμένο διάστημα ήταν 341 χιλιοστά. Και εδώ πολύ κακώς γίνεται αναφορά με τη Βαλένθια. Καμία σχέση και δεν επιτρέπεται από επιστημονικά χείλη να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις. Άλλη περίπτωση αυτή, άλλη περίπτωση εδώ γιατί έτσι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση για το κοινό και περισσότερο το φοβίζουμε παρά το ενημερώνουμε. Άρα λοιπόν συμπερασματικά. Ήταν έντονη καταιγίδα που συνετέλεσαν και τοπικές γεωγραφικές συνθήκες».

Για τα μετεωρολογικά ραντάρ -«Ανοχύρωτη η Αττική»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε: «Φωνάζω συνεχώς για τα μετεωρολογικά ραντάρ. Όπως και στη Μάνδρα θα ήταν δυνατόν μετά από μερικές ώρες να γίνει ενημέρωση ότι θα κατέβει από το βουνό το τσουνάμι που χτύπησε την περιοχή και τη Νέα Πέραμο. Τα μετεωρολογικά ραντάρ είναι το ελάχιστο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και είναι αυτό το οποίο λείπει από τον ελλαδικό χώρο. Μέσω των ραντάρ, με το nowcasting, μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση για λίγες ώρες. Δεν θα περιορίσουμε τις βροχές, αλλά θα ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η Αττική σε αυτήν την κακοκαιρία τη γλίτωσε παρά τρίχα θα έλεγα γιατί μια γραμμή πέρασε ανοιχτά προς τις Κυκλάδες. Θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει και να χτυπήσει το λεκανοπέδιο το οποίο είναι ανοχύρωτο. Το επαναλαμβάνω συνεχώς και χτυπάω την καμπάνα. Τα ραντάρ είναι μια ιστορία πολλών χρόνων».

«Είμαστε μπροστά στο χειμώνα, έρχονται ο βροχές. Ο Δεκέμβριος δείχνει να είναι πολύ διαφορετικός από τον άνομβρο Νοέμβριο και πράγματι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν οι βροχές», υπογράμμισε ο κ. Καντερές και κατέληξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως εάν η κακοκαιρία που χτύπησε τη Λήμνο και τη Ρόδο ερχόταν στην Αττική θα γινόταν «ο χαμός».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις