Ψυχομετρικά τεστ Αστυνομία: Αστυνομικοί που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ μιλούν στο MEGA και στην εκπομπή «LiveNews»
Μεγάλο φέρεται ότι είναι το ποσοστό των αστυνομικών που κόβονται στα ψυχομετρικά τεστ, ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικούς στη χειρότερη υπόθεση θα χάσουν το όπλο τους και να μετακινηθούν σε κλιματιζόμενο γραφείο, ώστε να βάζουν σφραγίδες. Αστυνομικοί που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ μιλούν στο MEGA και στην εκπομπή «LiveNews» σημειώνοντας πως «Από το 2003 υπάρχει ο νόμος που αναφέρει ότι όλοι οι αστυνομικοί αφ’ ότου τελειώσουν τη σχολή, ανά πέντε χρόνια πρέπει να περνούν τα ψυχομετρικά τεστ. Πρέπει δηλαδή, να ελέγχεται εάν είναι ικανοί να φέρουν οπλισμό. Αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους. Στην Αθήνα μπορεί να περνούν κάποιοι, αλλά στην επαρχία δεν έχει περάσει κανένας. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν περιφερειακές υγειονομικές επιτροπές. Επίσης, δεν υπάρχει και καμία κύρωση εάν δεν έχεις περάσει από αυτήν την εξέταση. Άρα απλά την αγνοείς».
«Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θα έπρεπε να κοπούν αλλά… δεν κόβονται», συμπληρώνουν άλλοι αστυνομικοί, που συχνά αναρωτιούνται αν ο συνάδελφος τους στην βάρδια έχει κοιταχτεί πρόσφατα από κάποιον γιατρό και εύχονται να βγει η βάρδια και να πάνε σπίτι τους, χωρίς παρατράγουδα.
Τι ακριβώς είναι τα ψυχομετρικά τεστ
Σύμφωνα με το «LiveNews» οι ερωτήσεις που πραγματοποιούνται είναι ανάλογα με το τμήμα στο οποίο εργάζεται και τι ακριβώς θέλουν αν ανακαλύψουν οι ειδικοί για τον χαρακτήρα και τη ψυχοσύνθεση ενός αστυνομικού.
-Κάνω πολλά πράγματα, για τα οποία μετανιώνω μετά. (Μετανιώνω για περισσότερα πράγματα ή συχνότερα απ’ ό, τι φαίνεται να μετανιώνουν οι άλλοι).
-Ώρες ώρες αισθάνομαι πολύ έντονα την ανάγκη να κάνω κάτι καταστρεπτικό ή σκανδαλιστικό.
-Αγαπώ τον πατέρα μου ή -αν ο πατέρας σου έχει πεθάνει- αγαπούσα τον πατέρα μου.
Όπως θα πει ανώτατος αξιωματικός, μάλλον πρέπει να έχεις αυτοκαταστροφικές τάσεις για να απαντήσεις έτσι που να σε στείλουν στον γιατρό.
Αστυνομικός αποκαλύπτει:
«Υπάρχει προσωπικό το οποίο χρειάζεται επειγόντως τη φροντίδα ψυχολόγων ή ψυχιάτρων. Αν όμως, ως διοικητής στείλεις κάποιον να περάσει από τεστ, ο αστυνομικός το πιθανότερο είναι να στραφεί εναντίον σου. Γιατί επέλεξες εκείνον και γιατί οι άλλοι δεν έχουν περάσει. Κι αυτό, γιατί σε περίπτωση που κριθεί μη ικανός να οπλοφορεί, χάνει ένα σοβαρό επίδομα που ανάλογα τον βαθμό μπορεί να φτάσει και τα 250 με 300 ευρώ τον μήνα. Πρέπει κεντρικά να υπάρξει εντολή όλοι να περάσουν από αυτά τα τεστ. Όπως κι αν είναι. Ακόμα κι αν θεωρούνται πολύ εύκολα και απλά».
Όσο για τα τεστ αυτά κοστίζουν τελικά λίγες χιλιάδες ευρώ. Από το 2023 ως το 2028 το ΓΕΕΘΑ δαπάνησε συνολικά 72.000 ευρώ , ενώ το 2023 δεσμεύτηκαν περίπου 8.000 ευρώ για την δημιουργία κοινών ψυχομετρικών της Αστυνομίας και του Στρατού. Φυσικά σε αυτά τα ποσά κατά καιρούς έρχονται και άλλες δαπάνες για άλλες ανάγκες που προκύπτουν. Δαπάνες όμως, όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί, γίνονται και αλλού. Τέλος, για αυτά τα τεστ υπάρχουν φροντιστήρια που ετοιμάζουν υποψήφιους με ανάλογα ψυχομετρικά και πρακτικά τεστ. Τους μαθαίνουν τρικ με τα οποία να απαντούν σωστά, έτσι το τεστ μετράει σωστές απαντήσεις ακόμα και από λάθος ανθρώπους.