Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού: Στο διεθνές συνέδριο για το «Δημογραφικό-Μετανάστευση-Αγορές Εργασίας»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού: Στο διεθνές συνέδριο για το «Δημογραφικό-Μετανάστευση-Αγορές Εργασίας»

Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού: Τι τόνισε στην ομιλία του

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Δημογραφικό-Μετανάστευση-Αγορές Εργασίας», το οποίο διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών από πολλές χώρες. Επικεφαλής των εργασιών ήταν ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Πάιδας, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Αποστολόπουλος ανέλυσε τη σημασία της διαχείρισης του μεταναστευτικού και δημογραφικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα και τις επιπτώσεις που έχουν οι μεταναστευτικές ροές και η δημογραφική γήρανση στις σύγχρονες κοινωνίες και τις αγορές εργασίας. Εξήρε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, της ανθρωπιάς και του διαλόγου ως βασικών εργαλείων για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος τόνισε:

Τις πιέσεις που δέχονται οι δήμοι της Ελλάδας, ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σημείωσε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των επιπτώσεων, συχνά χωρίς επαρκείς αρμοδιότητες και πόρους.

Τη σημασία της ομαλής ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Αποστολόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

  1. Η οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση των δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής.
  2. Η εκπόνηση σχεδίων δράσης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  3. Η δημιουργία σχεδίων εργασιακής ένταξης με κίνητρα για επιχειρήσεις και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
  4. Η θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου με επίκεντρο τον άνθρωπο, που να διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και την ομαλή ενσωμάτωσή τους.

Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε, επίσης, την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού των μεταναστών, καθώς και για τον δίκαιο καταμερισμό ευθυνών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι γεωπολιτικές κρίσεις, οι φυσικές καταστροφές και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ενισχύουν τις μεταναστευτικές ροές, καθιστώντας επιτακτική τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν το φαινόμενο. Τέλος, τόνισε ότι, παρά τις προκλήσεις, ο δρόμος προς δίκαιες, βιώσιμες και ανθρωποκεντρικές λύσεις είναι εφικτός και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις. «Μπορεί ο δρόμος να είναι μακρύς, αλλά υπάρχει και πρέπει να τον διανύσουμε όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καλώντας σε συλλογική δράση για τη δημιουργία κοινωνιών αλληλεγγύης και προόδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις