Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χατζηδάκης: Το Υπερταμείο περνάει σε μία νέα εποχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Το Υπερταμείο περνάει σε μία νέα εποχή

Οι πέντε κρίσιμες αλλαγές

Σε πέντε σημαντικές αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Υπερταμείο το οποίο περνάει πλέον σε μία νέα εποχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 2nd Growthfund Summit στο Ζάππειο Μέγαρο. Με τις αλλαγές αυτές βελτιώνουμε τη λειτουργία του Υπερταμείου ως ενεργού διαχειριστή, μεγιστοποιούμε τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Η πρώτη αλλαγή αφορά στην απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο που σηματοδοτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του. Συγκεκριμένα, από το 2023 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13 ιδιωτικοποιήσεις ή συμβάσεις παραχώρησης από το 2023 με εισπράξεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου αποτελεί τη δεύτερη αλλαγή. Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει μετονομαστεί σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, μετατρέπεται από όργανο που είχε κάποια εμπλοκή και σε θέματα διοίκησης σε όργανο εποπτείας, ενώ αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των μελών του.

Η τρίτη αλλαγή που επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης αφορά στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των θυγατρικών του Υπερταμείου, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΕΗ με προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με 4ετή συμβόλαια και αυξημένες αποδοχές. Με πιο ευέλικτες διαδικασίες πρόσληψης, με συμμετοχή του ΑΣΕΠ αλλά χωρίς γραφειοκρατία. Παράλληλα, παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις αμοιβές ειδικά για τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης και επιτάχυνση των προμηθειών. Παράλληλα, γίνεται πλέον διαφορετική χρήση των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από τις συμβάσεις αξιοποίησης των λιμανιών. Μέχρι τώρα το 100% των εσόδων πήγαινε στην εξυπηρέτηση του χρέους, πλέον το 50% θα διατίθεται για τη αναβάθμιση των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας.

Η πέμπτη αλλαγή αφορά στη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, το Ταμείο θα συνεπενδύσει σε τομείς στρατηγικής σημασίας με αυξημένη προστιθέμενη αξία, θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές σε επενδύσεις και θα λειτουργεί ως καταλύτης για άλλα κεφάλαια, χωρίς να ανταγωνίζονται τα υφιστάμενα εργαλεία και τον ιδιωτικό τομέα. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αξιοποιήσει ένα αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό και ειδικά από τον αραβικό κόσμο για να συμβάλλουν στο νέο επενδυτικό ταμείο.

«Την τελευταία τριετία το Υπερταμείο έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Υλοποίησε στρατηγικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων, των μεγεθών αλλά και της αξιοπιστίας του. Δημιούργησε αξία άνω του μισού δισ. για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 14%. Ταυτόχρονα, μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου κατά 15% στην τριετία 2022-24. Ενώ η απόδοσή που πέτυχε συγκρίνεται με άλλα Εθνικά Ταμεία, μεγάλα όπως της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης, κατακτώντας τη 2η θέση με ένα ποσοστό 2,6% Return on Assets» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. «Το Υπερταμείο αλλάζει, διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του. Περνάει σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα που ανακτά με γοργά βήματα το χαμένο έδαφος. Είναι μια χώρα αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Είναι μια χώρα που διψά για παραγωγικές επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις