Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / «Love bombing»: Τι είναι και γιατί αποτελεί «κόκκινη σημαία» για ένα υποψήφιο εργαζόμενο
PLUS

«Love bombing»: Τι είναι και γιατί αποτελεί «κόκκινη σημαία» για ένα υποψήφιο εργαζόμενο

«Love bombing»: «Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας σε αυτές τις κόκκινες σημαίες»

Οι περισσότεροι αναζητούντες εργασία λένε ότι έχουν δεχτεί «επιθέσεις αγάπης» (love bombing) κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων – αυτό μπορεί να τους κάνει να «αμφισβητήσουν την καριέρα και τη λογική τους». Η Debra Boggs βοηθάει στελέχη εκτελεστικού επιπέδου να προσληφθούν, αλλά ακόμη και αυτοί έχουν βιώσει απογοητευτικές εμπειρίες. Η Boggs, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της D&S Executive Career Management, είχε κάποτε έναν υποψήφιο σε συνέντευξη για έναν ρόλο αντιπροέδρου. Είχε περάσει από μερικούς γύρους συζητήσεων και αισθανόταν καλά για τα πράγματα συνολικά. Έτσι, όταν τον κάλεσαν για μια περαιτέρω συνέντευξη επί τόπου, το εξέλαβε ως ένα ελπιδοφόρο σημάδι και ανυπομονούσε να κάνει το ταξίδι – παρόλο που ήταν μια τρίωρη διαδρομή. Η αισιοδοξία του δεν κράτησε πολύ. «Ο υπεύθυνος προσλήψεων άργησε να έρθει στη συνέντευξη και στη συνέχεια του αφιέρωσε μόνο μισή ώρα από το χρόνο του», λέει ο Boggs στο CNBC Make It.

Η δραματική αλλαγή στον σεβασμό για τον χρόνο και τις προσπάθειές του «ήταν μια πραγματική κόκκινη σημαία», λέει ο Boggs. Ο υποψήφιος ανακάλεσε την υποψηφιότητά του. «Υπήρχαν και κάποιες άλλες κόκκινες σημαίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά είπα: «Αυτό είναι το καλύτερο που πρόκειται να σου προσφέρουν ποτέ από άποψη σεβασμού»». Οι ιστορίες των ατόμων που αναζητούν εργασία και σημειώνουν πρόοδο στην αναζήτησή τους, μόνο και μόνο για να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια αργότερα στη διαδικασία πρόσληψης, έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες. Η πλειονότητα των ατόμων που αναζητούν εργασία δηλώνουν ότι έχουν βιώσει «love-bombing» ή ότι τους έχουν κάνει ghosted κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνέντευξης για έναν νέο ρόλο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenhouse, της πλατφόρμας προσλήψεων, σε 2.900 εργαζόμενους παγκοσμίως.

three women sitting around table using laptops

Περίπου το 53% των ατόμων που αναζητούν εργασία δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί «love-bombing» από τους υπεύθυνους προσλήψεων και τους διευθυντές προσλήψεων, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δεχτεί υπερβολικούς επαίνους και κολακείες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης – μόνο και μόνο για να τους προσπεράσουν για το ρόλο ή να τους προσφέρουν χαμηλό μισθό και τίτλο που δεν αντιστοιχούσε στα προσόντα, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα παρόμοιο ποσοστό, το 52%, δηλώνει ότι έχει δεχτεί ghosting κατά τη διαδικασία πρόσληψης ή ότι είχαν αρχικές συζητήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν μέχρι τους τελικούς γύρους των συνεντεύξεων, μόνο και μόνο για να μην ακούσουν ποτέ απάντηση από τον υπεύθυνο προσλήψεων σχετικά με την απόφαση.

Τέτοιες εμπειρίες είναι η «νούμερο 1 απογοήτευση στην αγορά» για όσους αναζητούν εργασία, λέει ο Terry Petzold, διευθύνων σύμβουλος της Fox Search Group, μιας εταιρείας αναζήτησης στελεχών για ηγέτες της τεχνολογίας. «Αυτό που βλέπω σε όλους τους τομείς είναι ένα μείζον ζήτημα συστημάτων και διαδικασιών, που αφορά τις εταιρείες που δεν λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τους υποψηφίους», επισημαίνει ο Petzold. «Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι βρίσκονται σε πραγματικά μπερδεμένο σημείο, έχουν άγχος και αμφισβητούν, ειλικρινά, την καριέρα τους και τη λογική τους».

woman in black long sleeve shirt holding smartphone

Γιατί οι εταιρείες «βομβαρδίζουν» τους υποψήφιους υπαλλήλους

Το να στέλνετε στους αναζητούντες εργασία ανάμεικτα μηνύματα, όπως το «love-bombing», μπορεί να είναι αποτέλεσμα εταιρειών που θέλουν να προσλάβουν γρήγορα αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ρόλο πρέπει να καλύψουν. Είναι σύνηθες όταν οι επιχειρήσεις δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα για να προσλάβουν στη σημερινή αγορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λέει ο Petzold, οι εταιρείες «τείνουν να στριμώχνουν μία, δύο ή τρεις θέσεις σε μία». Ως αποτέλεσμα, «οι εταιρείες είναι πολύ επιλεκτικές και, ειλικρινά, πιέζουν πολύ σκληρά για να βρουν ακριβώς το άτομο που θέλουν στα χαρτιά για αυτό που θέλουν εκείνη τη στιγμή», λέει ο Petzold. «Το αστείο είναι ότι πολλές εταιρείες δεν χρειάζονται αυτό το άτομο σε έξι μήνες από τώρα. Το χρειάζονται απλώς τώρα, αλλά οι περισσότερες προσλήψεις διαρκούν τουλάχιστον ένα ή δύο τρίμηνα, ειδικά αν είστε στέλεχος».

Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων ποιες συγκεκριμένες δεξιότητες και στόχους πρέπει να έχει ο νέος τους υπάλληλος, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που οραματίστηκαν στην αρχή της αναζήτησης υποψηφίων. Οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να νιώσουν άσχημα όταν μάθουν ότι δεν είναι πλέον το κορυφαίο άτομο για τον ρόλο. «Παίρνουν αυτή τη βόμβα αγάπης, όλοι είναι ενθουσιασμένοι, και μετά κανένα email», λέει ο Petzold. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, προσθέτει: «Οι εταιρείες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την εμπειρία των πελατών τους, αλλά δεν σκεφτόμαστε τους υπαλλήλους μας και τους μελλοντικούς υπαλλήλους».

Η κακή εμπειρία ενός υποψηφίου θα μπορούσε να επηρεάσει τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας ή τους ακόλουθους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα μάθουν την ιστορία του. «Οι άνθρωποι μπορούν να βλάψουν τη φήμη των εταιρειών επειδή τους συμπεριφέρονται φρικτά», λέει ο Petzold. Οι εργοδότες μπορεί να μην έχουν στόχο να κάνουν love-bomb στους υποψήφιους υπαλλήλους τους, αναφέρει ο Jon Stross, πρόεδρος και συνιδρυτής της Greenhouse, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για τους αναζητούντες εργασία να έχουν κατά νου το ρόλο που παίζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Η δουλειά ενός υπεύθυνου προσλήψεων είναι «να δει το καλύτερο σε εσάς» και «να σας ανεβάσει και να σας κρατήσει στο αγκίστρι», λέει ο Stross. «Αυτό δεν είναι κακό. Δεν το κάνουν συνήθως με κακή πρόθεση. Συνήθως είναι δικαιολογημένα ενθουσιασμένοι για εσάς». Τούτου λεχθέντος, «δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις», συνεχίζει. «Πρέπει να αναγνωρίζετε ότι επειδή ένα άτομο σας γκαζώνει, δεν σημαίνει ότι πρόκειται να πάρετε τη δουλειά. Πρέπει ακόμα να πείσεις όλους τους άλλους» ότι είσαι ο καλύτερος υποψήφιος.

woman in black blazer holding book

«Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας σε αυτές τις κόκκινες σημαίες»

Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε αν μια κακή εμπειρία πρόσληψης είναι λόγος που θα σας εμποδίσει να διεκδικήσετε αργότερα άλλους ρόλους στην εταιρεία. «Υπάρχει ένας κόσμος όπου ανοίγουν έναν παρόμοιο ρόλο και λένε: «Θα σε καλέσουμε πρώτα»», λέει ο Stross. «Έτσι, γενικά, θέλω πάντα να φεύγω με καλό κάρμα και να κρατάω μια πόρτα ανοιχτή». Αλλά να έχετε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης, οι εταιρείες «προσπαθούν να σας προσελκύσουν, οπότε βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό μπροστά», λέει η Boggs. «Αν προκύψουν κόκκινες σημαίες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό, πρέπει να θυμάστε να το συνδυάσετε με το γεγονός ότι έχουν την απόλυτη καλύτερη συμπεριφορά τους». Τελικά, λέει, «αν αισθάνεστε ότι ξέρετε ότι τα πράγματα είναι ανοργάνωτα στη διαδικασία πρόσληψης, ή ότι λαμβάνετε αντικρουόμενες πληροφορίες από διαφορετικούς ανθρώπους, πράγματα όπως αυτά είναι όλα ενδείξεις μιας ίσως δυσλειτουργικής κουλτούρας που θα επιδεινωθούν όταν προσληφθείτε. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας σε αυτές τις κόκκινες σημαίες», καταλήγει.

photo of two women facing each other sitting in front of table near glass wall
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις