Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Red Mode Iphone: Η όχι και τόσο γνωστή λειτουργία που φέρνει καλύτερο ύπνο
PLUS

Red Mode Iphone: Η όχι και τόσο γνωστή λειτουργία που φέρνει καλύτερο ύπνο

Red Mode Iphone: Η επιστημονική εξήγηση

Οι οπαδοί του iPhone μόλις τώρα ανακαλύπτουν μια γενικά άγνωστη «κόκκινη λειτουργία», αλλιώς «Red Mode». Οι οπαδοί του iPhone έρχονται σε επαφή με μια όχι και τόσο δημοφιλή λειτουργία που εισήχθη στην περσινή ενημέρωση του iOS, το λογισμικό των iPhone. Η λειτουργία αυτή στην αρχή άφησε ορισμένους χρήστες να ανησυχούν ότι οι συσκευές τους είχαν υποστεί ζημιά από το νερό ή είχαν πέσει θύματα χάκινγκ. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Daily Mail, η λειτουργία σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει τους χρήστες να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα φώτα δεν έχουν καμία επίδραση στην διαδικασία του ύπνου.

woman in sweater holding book while lying on bed

Η λεγόμενη «κόκκινη λειτουργία» εισήχθη με το λειτουργικό σύστημα iOS 17 της Apple ως μέρος του StandBy -μια παραμετροποιημένη έκδοση της οθόνης κλειδώματος που ενεργοποιείται όταν το iPhone φορτίζεται και τοποθετείται στο πλάι σε οριζόντια λειτουργία. Για να ενεργοποιήσει κάποιος την έγχρωμη λειτουργία, μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία Φίλτρα χρώματος για να εφαρμόσει μια κόκκινη απόχρωση είτε να ενεργοποιήσει τη «λειτουργία Νύχτας στο StandBy» ώστε να ρυθμιστούν τα χρώματα της οθόνηςαυτόματα σε κόκκινη απόχρωση. Για να ενεργοποιηθεί λοιπόν η λειτουργία ο χρήστης θα μεταβεί στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Οθόνη και μέγεθος κειμένου > Φίλτρα χρώματος. Εναλλακτικά, ενεργοποιεί απλά το StandBy στις Ρυθμίσεις, συνδέει το iPhone με φορτιστή και το τοποθετεί στο πλάι. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το StandBy για να μετατρέψετε το iPhone σας σε ρολόι δίπλα στο κρεβάτι, σε κορνίζα φωτογραφιών ή σε οθόνη για widgets ή Live Activities σε πλήρη οθόνη», εξήγησε η Apple σε ενημέρωσή της.

«Όταν η λειτουργία Night Mode είναι ενεργοποιημένη για το StandBy, η οθόνη προσαρμόζεται στο χαμηλό φωτισμό του περιβάλλοντος τη νύχτα, εμφανίζοντας στοιχεία με κόκκινη απόχρωση για να ελαχιστοποιήσει την ενόχληση ενώ κοιμάστε. Οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία είτε στην επιλογή “Αυτόματα”, η οποία προσαρμόζεται με βάση το φως περιβάλλοντος γύρω από τη συσκευή, είτε στην επιλογή “Μετά από 20 δευτερόλεπτα”, η οποία ενεργοποιεί την κόκκινη λειτουργία όταν το τηλέφωνο φορτίζεται στο πλάι».

woman lying in prone position beside closed Harry Potter book

«Συνεχίζω να εντυπωσιάζομαι από την Apple»

Ένας χρήστης του Reddit αναζήτησε βοήθεια στην πλατφόρμα όταν η οθόνη του iPhone του έγινε απροσδόκητα κόκκινη ενώ ήταν τοποθετημένη στο πλάι. «Καμία ιδέα γιατί τα widgets μου είναι κόκκινα στην οθόνη κλειδώματος;» ρώτησε. Ορισμένοι χρήστες του εξήγησαν γρήγορα: «Το κόκκινο φως ανάβει μόνο όταν το δωμάτιό σου είναι σκοτεινό. Άλλοι έμειναν άναυδοι από τη λειτουργία, με έναν χρήστη να γράφει: «Τι!!! Πώς!; Νιώθω ότι δεν μπόρεσα ποτέ να βρω τη ρύθμιση γι’ αυτό». Ένας άλλος σχολίασε: «Ως σκληροπυρηνικός λάτρης του Android, πρέπει να πω ότι συνεχίζω να εντυπωσιάζομαι από την Apple σχεδόν κάθε φορά».

a cat sleeping on a bed

Η επιστημονική εξήγηση

Η Mariana Figueiro, διευθύντρια στην κλινική Mount Sinai Light and Health Research Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο CNN: «Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς είναι ότι αν δώσετε αυτό το κόκκινο φως το βράδυ πριν από τον ύπνο, ελαχιστοποιείτε τη διαταραχή του κιρκαδιανού ρολογιού». «Αυτό συμβαίνει επειδή η διαταραχή του κιρκαδιανού συστήματος συμβαίνει με το έντονο ή το μπλε φως. Με άλλα λόγια, ίσως τα όποια οφέλη να προέρχονται από την αντικατάσταση του φωτός στο οποίο εκτίθεστε πριν από τον ύπνο με κόκκινο φως». Το κόκκινο φως δεν κάνει τον ύπνο καλύτερο γενικά αλλά είναι καλύτερο όταν αντικαθιστά φώτα άλλου χρώματος.

Το μπλε φως, όπως αυτό που λάμπει από τις οθόνες LED και είναι ορατό στο φως της ημέρας – έχει βρεθεί ότι καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο. Παρόλο που ορισμένες κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι υπερβολική, έρευνες του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Τορόντο επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ αυτών των εκθέσεων στο φως και των μετατοπίσεων τόσο στην παραγωγή της ορμόνης όσο και στους κιρκάδιους ρυθμούς.

woman in white shirt lying on black textile
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις