Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λατινοπούλου για Χαλέπι: Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες βίας κατά χριστιανών στη Μέση Ανατολή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λατινοπούλου για Χαλέπι: Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες βίας κατά χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή

Επιστολή με πρωτοβουλία της Αφροδιτής Λατινοπούλου υπογράφουν 19 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, με αφορμή τον εκτοπισμό των χριστιανών από το Χαλέπι, προς την ύπατη εκπρόσωπο Κάγια Κάλλας. Όπως αναφέρει η «Φωνή Λογικής», «μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Χαλέπι και τον εκτοπισμό χιλιάδων Χριστιανών, με πρωτοβουλία της Πρόεδρου της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και Ευρωβουλευτή, Αφροδίτης Λατινοπούλου, 19 Ευρωβουλευτές από 13 χώρες και 4 διαφορετικές Ευρωομάδες (Patriots for Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ECR, ESN) απέστειλαν επείγουσα επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kaja Kallas, απαιτώντας την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ». «Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής βίας και του διωγμού που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή που η Τουρκία φέρεται να ενισχύει, αν όχι να καθοδηγεί, ομάδες τζιχαντιστών στην περιοχή.Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητάμε την άμεση επέμβαση της ΕΕ για τη διερεύνηση της τουρκικής εμπλοκής και τη λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία των διωκόμενων χριστιανικών πληθυσμών» σημειώνει η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή:

Υπόψιν:

Kaja Kallas-Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ADVERTISEMENT

Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2024

Θέμα: Η Κατάσταση στη Συρία

Αξιότιμη Ύπατη Εκπρόσωπε/Αντιπρόεδρε,

Σας γράφουμε για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, και τα βαθιά ανησυχητικά στοιχεία που υποδεικνύουν την υποτιθέμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς ένοπλες μαχητικές ομάδες στην περιοχή. Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή απαιτεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων, οι οποίες απειλούν τόσο την περιφερειακή ασφάλεια όσο και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Πρόσφατες αναφορές από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν τεκμηριώσει πειστικά στοιχεία για την υλική υποστήριξη της Τουρκίας προς παρατάξεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και άλλες μαχητικές ομάδες. Η καταγεγραμμένη παρουσία αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 στην κατοχή αυτών των ομάδων—με την Τουρκία να είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που διατηρεί επιχειρησιακές συνδέσεις στην περιοχή—εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διάδοση όπλων και την ευθύνη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη απόκτηση ενός συστήματος πυραύλων Pantsir από την Hayat Tahrir al Sham (HTS), το οποίο αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας. Δεδομένου του τραγικού προηγούμενου της πτήσης 17 της Malaysia Airlines το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 300 θύματα, η ΕΕ πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας της εμπορικής αεροπορίας μέσα και γύρω από τον συριακό εναέριο χώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τρομακτικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι από τις 27 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 300 θύματα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 πολιτών. Αναφορές από τη ΜΚΟ Hope Center υποδεικνύουν ότι 500-1000 Χριστιανοί έχουν εκτοπιστεί και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Το L’Œuvre d’Orient καταγράφει τη δραματική μείωση του χριστιανικού πληθυσμού του Χαλεπίου από 150.000 το 2011 σε μόλις 20.000-25.000 σήμερα. Αυτές οι εξελίξεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια νέα μεταναστευτική κρίση που θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Οι κάτωθι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές προτρέπουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση να:

Ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εξοπλισμό μαχητικών ομάδων στη Συρία
Αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς και πληροφοριακούς πόρους για την επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών
Επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που θεωρούνται συνένοχοι
Μετασχηματίσει την προσέγγιση της ΕΕ από “ήπια ισχύ” σε “σκληρή ισχύ” όταν αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει την ουσιαστική πολιτική της επιρροή για να:

• Διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων
• Εγγυηθεί την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας
• Προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες, ιδιαίτερα τις χριστιανικές κοινότητες
• Αποτρέψει μια νέα μεταναστευτική κρίση

Άμεση δράση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης υποστήριξης της Τουρκίας προς μαχητικές ομάδες και για την αποτροπή περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Οι επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης είναι πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν.

Με εκτίμηση,

Αφροδίτη Λατινοπούλου (PfE)
Tomasz Froelich (ESN)
Petar Volgin (ESN)
Γεάδης Γεάδη (ECR)
Antonio Tanger Correa (PfE)
Jaroslav Bzoch (PfE)
Gerolf Annemans (PfE)
Fernand Kartheiser (ECR)
Tom Vandendriessche (PfE)
Marc Jongen (ESN)
Jorge Buxade Villalba (PfE)
Paolo Borchia (PfE)
Ingeborg Ter Laak (EPP)
Jana Nagyova (PfE)
Tomasz Buczek (PfE)
Thierry Mariani (PfE)
Irmbild Boßdorf (ESN)
Matthieu Valet (PfE)
Anna Bryłka (PfE)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις