Επισκέπτες Υγείας: Έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, του κοκκύτη και του μηνιγγιτιδόκοκκου

ΕΛΛΑΔΑ

Επισκέπτες Υγείας: Έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, του κοκκύτη και του μηνιγγιτιδόκοκκου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Το μήνυμα του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ

09.12.2024 | 22:45

Επιτακτική είναι η ανάγκη εμβολιασμού για τη διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, τη γρίπη και τον κοκκύτη, όπως τονίζει εμφατικά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ). Το μήνυμα μάλιστα το διατύπωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) για τα μέλη του με την ευγενική χορηγία της ΒΙΑΝΕΞ, σε πρόσφατο webinar.

Οι σοβαρές επιπλοκές του μηνιγγιτιδόκοκκου

Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια με υψηλή θνητότητα και σοβαρές επιπλοκές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά επίπτωσης είναι χαμηλά, αλλά οι θάνατοι παραμένουν πολλοί. «Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι επιπλοκές της μπορούν να καταλήξουν καταστροφικές. Η συχνότητα εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περισσότερο από 100 φορές χαμηλότερη από τη γρίπη, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα. Έχει παρόμοια συχνότητα με τη χολέρα, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα», εξήγησε η κυρία Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ. Μεταξύ 5% και 20% του γενικού πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Σύμφωνα με μελέτες, η φορεία αυξάνεται κατά την παιδική ηλικία από 4,5% στα βρέφη σε 7,7% στα 10 χρόνια και κορυφώνεται στους 19χρονους με ποσοστά 23,7%, ενώ μειώνεται στην ενήλικη ζωή ((13,1% στους 30χρονους και 7,8% στους 50χρονους. «Η επιδημιολογία της νόσου είναι απρόβλεπτη και απαιτείται συνεχής εγρήγορση», τόνισε η κυρία Τοπάλη. «Τα εμβόλια για τη νόσο είναι βασικό εργαλείο πρόληψης, ιδιαίτερα για βρέφη, εφήβους και άτομα υψηλού κινδύνου».

Οι κίνδυνοι από τον κοκκύτη ειδικά για τα βρέφη

Ο κοκκύτης, μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, παραμένει επικίνδυνος για όλες τις ηλικίες, ειδικά για βρέφη, εκ των οποίων το 1/3 χρειάζεται νοσηλεία. Όπως επισήμανε ο κ. Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος ΕΕΕΕΠ, «ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσηση. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός σε εφήβους και ενήλικες παραμένει ανεπαρκής παγκοσμίως, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιδημιών». «Τα lockdown και τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης που εισήχθησαν κατά την περίοδο Covid περιόρισαν την έκθεσή μας σε ιούς και παθογόνα βακτήρια συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τον κοκκύτη. Οποιαδήποτε μείωση της κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό λοιμώξεων απο κοκκύτη» ανέφερε ο κος Σκληρός.

Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι ετησίως από τη γρίπη

Η γρίπη, υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως, είναι μια ασθένεια με σοβαρές επιπλοκές. «Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τη γρίπη και τις επιπλοκές της», σημείωσε ο κ. Σκληρός, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο, 3-5 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρής ασθένειας καταγράφονται παγκοσμίως λόγω γρίπης». Η κυρία Ιωάννα Φωστηροπούλου, Επισκέπτρια Υγείας, Μέλος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ τόνισε: «Ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποδοτική οικονομικά παρέμβαση δημόσιας υγείας. Στόχος μας είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω κατανόησης των αναγκών της κοινότητας και ενεργών δράσεων ενημέρωσης». «Η Προαγωγή του εμβολιασμού και στρατηγικές ανάπτυξης του είναι υψίστης σημασίας. κατέληξε η κυρία Φωστηροπούλου.

Ετικέτες
Exit mobile version