H επιλογή του σωστού κρασιού μπορεί να απογειώσει την εμπειρία ενός γεύματος. Ο κόσμος των κρασιών είναι πλούσιος και ποικιλόμορφος, με διαφορετικά στυλ και γεύσεις που συνδυάζονται υπέροχα με διάφορες τροφές. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή και εκλεκτά κρασιά, μαζί με τα ιδανικά τους συνοδευτικά:
1. Κρασί Λευκό
Χαρακτηριστικά: Φρέσκο, ελαφρύ, με νότες φρούτων και λουλουδιών.
Εκλεκτές ποικιλίες: Sauvignon Blanc: Με έντονη αρωματική γεύση και οξύτητα.
Chardonnay: Ενίοτε πιο πλούσιο, με γεύση από βανίλια ή δρυ.
Assyrtiko (Ελληνικό): Στραγγιστό, φρουτώδες με υψηλή οξύτητα.
Συνδυασμοί: Θαλασσινά (ψάρια, οστρακοειδή)
Λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Σαλάτες και τυριά (φέτα, ανθότυρο)
2. Κρασί Ροζέ
Χαρακτηριστικά: Ανάμεσα σε λευκό και κόκκινο, συνήθως φρέσκο με ελαφριά φρουτώδη γεύση.
Εκλεκτές ποικιλίες: Grenache: Ελαφρύ και φρουτώδες.
Cinsault: Με νότες φρούτων και λουλουδιών.
Συνδυασμοί: Θαλασσινά και σούπες με θαλασσινά.
Κρύα πιάτα, σαλάτες, και φρέσκα τυριά.
Μακαρόνια με ελαφριές σάλτσες (π.χ., pesto).
3. Κρασί Κόκκινο
Χαρακτηριστικά: Πιο πλούσιο, συνήθως με έντονες τανίνες και φρουτώδεις νότες.
Εκλεκτές ποικιλίες: Cabernet Sauvignon: Πλούσιο, με νότες μαύρου φρούτου, πιπεριού και βαρελιού.
Merlot: Μαλακότερο και πιο φρουτώδες.
Agiorgitiko (Ελληνικό): Ελαφρύ με φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα.
Συνδυασμοί: Κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό).
Παστίτσιο ή μουσακάς.
Τυριά (κατσικίσιο, γκούντα, φέτα).
4. Κρασί Μερικώς Ξηρό ή Γλυκό
Χαρακτηριστικά: Συνδυάζουν την γλυκύτητα με την οξύτητα, ιδανικά για γλυκιά εμπειρία.
Εκλεκτές ποικιλίες: Port: Πλούσιο, γλυκό, με νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας.
Μοσχάτο (Ελληνικό): Φρουτώδες και αρωματικό, απόλυτα γλυκό.
Συνδυασμοί: Σοκολατένια γλυκά (σοκολατόπιτα, μους σοκολάτας).
Φρούτα (κυρίως ξηροί καρποί, φράουλες, σταφύλια).
Παγωτό και τυριά (κατσικίσιο, ροκφόρ).
5. Κρασί Sparkling (Αφρώδες)
Χαρακτηριστικά: Φρέσκο, αεράτο και εορταστικό, με φυσαλίδες.
Εκλεκτές ποικιλίες: Champagne: Κλασικό, εορταστικό και πολύπλοκο.
Prosecco: Ελαφρύ και φρουτώδες.
Συνδυασμοί: Απολαύσεις με καπνιστά κρέατα ή τυριά.
Σαπούνια με τυρί και φρούτα.
Γαρίδες και οστρακοειδή.
Κάθε κρασί μπορεί να προσφέρει διαφορετική γευστική εμπειρία ανάλογα με το τι συνδυάζεις μαζί του. Οι συνδυασμοί εξαρτώνται από τη γεύση του κρασιού, την ένταση του φαγητού και τα αρώματα που θέλεις να αναδειχτούν.