Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης
Τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη ισότητας μεταξύ των φύλων ανέδειξε στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη. Η εισηγήτρια για το ΕΛΚ στην έκθεση σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την 69η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει φτάσει στο 71% της απόλυτης ισότητας, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος παραμένει χαμηλός, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, την πολιτική και τις θέσεις ευθύνης. Υπογράμμισε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία αναπαράγονται συστηματικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η κα Μελέτη επεσήμανε ότι οι προκαταλήψεις αυτές υπονομεύουν τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα των γυναικών, καθιστώντας τις έρμαια μαζικοποίησης και σεξιστικών προτύπων. Με την ιδιότητά της ως συντονίστρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέσω τροπολογιών, οι οποίες υπερψηφίστηκαν σε επίπεδο επιτροπής. “Οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια αξίζουν να ζουν σε μια κοινωνία που σέβεται τη μοναδικότητα και την ελευθερία τους”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πολυετών προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας.
Μετά την παρέμβασή της, η έκθεση σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης. “Οραματιζόμαστε μια γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη και αυτόφωτη, μια γυναίκα ελεύθερη και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτό”, κατέληξε η κα Μελέτη. Η υπερψήφιση της έκθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θέλουμε ακόμα 286 χρόνια για να κατακτήσουμε την απόλυτη ισότητα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο, αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε με τους ρυθμούς αυτούς που πάμε τώρα. Τα καλά νέα της ημέρας είναι ότι στην Ευρώπη τα νούμερα είναι λίγο πιο αισιόδοξα. Αν το 100 % είναι η απόλυτη ισότητα, εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 71 %. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά έχουμε και κάποια πρόοδο πίσω μας, αν αντιληφθεί κανείς πως το 2019 ήμασταν στο 66,9 %. Ενώ οι δείκτες είναι ικανοποιητικοί, στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας, της υγείας, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε επαγγέλματα τεχνολογίας, στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης. Και οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι σαφώς και φυλετικοί, δεδομένου ότι μία γυναίκα, όταν τολμήσει να σπάσει το κατεστημένο, έρχεται αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση, την υποτίμηση, το σεξισμό, την απαξίωση. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια πέφτουν καθημερινά θύματα προκαταλήψεων και προτύπων που καλλιεργούνται, αναπαράγονται και σχεδόν επιβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία πολεμούν με κάθε τρόπο την αξία της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας μιας αυτόφωτης προσωπικότητας, απαξιώνοντας τη γυναίκα και κάνοντάς την έρμαιο της μαζικοποίησης. Αυτό είναι κάτι που ως εισηγήτρια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συντονίστρια του κόμματος στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων με απασχολεί πάρα πολύ και το απέδειξα και με τις τροπολογίες που πρότεινα, η υπερψήφιση των οποίων σε επίπεδο επιτροπής δεν αποδεικνύει μόνο τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να αλλάξει αυτό.
Σας καλώ λοιπόν όλους, αγαπητοί συνάδελφοι, να στηρίξετε τις προτάσεις και τις θέσεις μας και να δικαιώσετε τις πολυετείς προσπάθειες που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμόρφωση μιας οικουμενικής κοινωνίας δικαιοσύνης και ισότητας. Εμείς εδώ οραματιζόμαστε μία γυναίκα δυναμική, μία γυναίκα τολμηρή, μία γυναίκα ανεξάρτητη, αυτόφωτη, με άποψη, μια γυναίκα ελεύθερη. Σε όλο τον κόσμο. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.»