Θέλετε να φτιάξετε τέλειους, αφράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα; Ο κουραμπιές είναι ένα μπισκότο βουτύρου. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του, το βασικό του υλικό. Στην ουσία είναι ένα ελληνικό shortbread. Επομένως, είναι σημαντικό να δώσουμε βάση στην επιλογή του βουτύρου. Πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και οπωσδήποτε να είναι βούτυρο γάλακτος, αυτό που πωλείται σε βάζο. Πρόκειται για 100% καθαρό λίπος, ενώ το φρέσκο βούτυρο έχει 82% λίπος και το υπόλοιπο μέρος του είναι νερό και στερεά γάλακτος. Το βούτυρο γάλακτος μάς δίνει πιο αφράτες ζύμες, με έντονα αρώματα. Παράγεται συνήθως από αιγοπρόβειο γάλα, αλλά υπάρχουν και από αγελαδινό. Ανάλογα με το είδος του γάλακτος, το άρωμά του μπορεί να αναδίδει από ντελικάτες, φλοράλ νότες μέχρι έντονα ρουστίκ μυρωδιές «στρούγκας». Παραδοσιακά, το αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος είναι το βούτυρο που έχει ταυτιστεί με τον κουραμπιέ. Φυσικά, μπορεί κάποιος να φτιάξει κουραμπιέδες και με άλλο βούτυρο.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό (προαιρετικά, για πιο αφράτους κουραμπιέδες)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με την υγρασία)
100 γρ. αμύγδαλα (ολόκληρα ή σπασμένα)
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθέρμανση φούρνου: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C (αν είναι αερόθερμος) ή στους 180°C (αν είναι με αντίσταση).
Ανακάτεμα βουτύρου και ζάχαρης: Σε ένα μπολ, χτυπάς το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη και κρεμώδης μάζα (5-6 λεπτά). Μπορείς να το κάνεις και με το μίξερ.
Προσθήκη αυγού και βανίλιας: Αν θέλεις, προσθέτεις το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Προσθήκη αλευριού και αλατιού: Στη συνέχεια, προσθέτεις το αλεύρι σιγά-σιγά και την πρέζα αλάτι. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμη αλεύρι (προσοχή, να μην σφίξει πολύ η ζύμη).
Αμύγδαλα: Ψήνεις τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι ή στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και τα προσθέτεις στη ζύμη, ανακατεύοντας ελαφρά.
Διαμόρφωση κουραμπιέδων: Παίρνεις μικρές ποσότητες ζύμης και σχηματίζεις μπαλάκια (ή μικρές μπαγκέτες αν προτιμάς). Μπορείς να βάλεις και 1 αμύγδαλο μέσα σε κάθε μπαλάκι ζύμης.
Ψήσιμο: Τοποθετείς τα κουραμπιεδάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνεις για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από κάτω. Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρουν σκούρο χρώμα, θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτόχρωμα.
Πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη: Αμέσως μόλις βγάλεις τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους αφήνεις να κρυώσουν για λίγα λεπτά και μετά τους πασπαλίζεις γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
Αφήνεις να κρυώσουν τελείως και απολαμβάνεις τους νόστιμους, αφράτους κουραμπιέδες!
9 μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες
Το μυστικό για αφράτους, εύθρυπτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα είναι το καλό αφράτεμα του βουτύρου. Όσο πιο πολύ χτυπήσουμε το βούτυρο με την άχνη τόσο πιο αφράτος γίνεται ο κουραμπιές. Μόλις όμως προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να επιβραδύνεται.
Ψήνουμε πάντα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και όχι πάρα πολλή ώρα, ώστε οι κουραμπιέδες να μην έχουν σκληρή υφή και να βγαίνουν λευκοί. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία αναλόγως του πόσο δυνατά ψήνει ο δικός μας. Ιδανικά ψήνουμε γύρω στους 170°C, για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος των κουραμπιέδων.
Πρέπει να τους αχνίσουμε αφού κρυώσουν, αλλιώς η πρώτη στρώση άχνης θα νοτίσει και θα δημιουργηθεί ένα χοντρό στρώμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.
Σκεπάζουμε καλά την πιατέλα γιατί οι κουραμπιέδες απορροφούν εύκολα υγρασία και μπορεί να χάσουν την τραγανή υφή τους.
Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα, να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο και να κόψουμε μπισκότα με κουπάτ σε σχέδιο αστεριού, καρδιάς, καμπανούλας κ.λπ.
Αν δεν προσθέσουμε άχνη, μπορούμε να τους διατηρήσουμε ακόμη και για 3 μήνες κλεισμένους σε μεταλλικά κουτιά.
Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες συνήθως δεν έχουν έντονα αρώματα, ώστε να κυριαρχεί αυτό του βουτύρου και του αμυγδάλου που συνήθως είναι καβουρδισμένο. Αν έχει κάποιο πρόσθετο άρωμα, αυτό είναι συνήθως η βανιλίνη και το ανθόνερο που χρησιμοποιείται μετά το ψήσιμο. Πολλοί όμως παραλείπουν ακόμα και αυτά. Αν όμως θέλουμε να διαφοροποιηθούμε και θα μας άρεσε να πειραματιστούμε, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι ή πορτοκάλι ή τα σποράκια από ένα φυσικό λοβό βανίλιας, που σίγουρα θα δώσει ένα πιο πολυδιάστατο άρωμα από αυτό της βανιλίνης.
Η άχνη ζάχαρη περιέχει σε μικρό ποσοστό κορν φλάουρ, που βοηθάει να μην απορροφά υγρασία και νοτίζει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε επιπλέον κορν φλάουρ (περίπου 1 κουταλιά) στην άχνη που χρησιμοποιούμε στο πασπάλισμα. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο ή ροδόνερο, τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τους αχνίζουμε.