Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1854, όταν η βασιλική οικογένεια του Όθωνα επέλεξε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή παράδοση του στολισμένου δέντρου. Ο βασιλιάς Όθωνας, που ήταν γερμανικής καταγωγής, είχε επηρεαστεί από τις συνήθειες της Γερμανίας, όπου το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ήδη πολύ δημοφιλές. Στην Ελλάδα, η παράδοση αυτή εισήλθε σταδιακά και αναγνωρίστηκε ως σύμβολο της γιορτής των Χριστουγέννων, συνδυάζοντας το θρησκευτικό και το εορταστικό στοιχείο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ήδη πολύ δημοφιλές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία. Στη Γερμανία, η παράδοση αυτή χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είχε συνδεθεί με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ το 1840 περίπου, η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Αλβέρτος, βοήθησαν να γίνει το στολισμένο δέντρο γνωστό σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Όθωνας, ως Γερμανός βασιλιάς, έφερε αυτή τη συνήθεια στην Ελλάδα, και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε για πρώτη φορά στο παλάτι, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον. Το δέντρο ήταν στολισμένο με κεριά, στολίδια και γλυκίσματα, μια συνήθεια που, αν και αρχικά περιορισμένη στους βασιλικούς κύκλους, άρχισε σύντομα να υιοθετείται και από άλλες οικογένειες της αριστοκρατίας και της μεσαίας τάξης της Αθήνας. Από εκείνη τη χρονιά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο σταδιακά διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αρχικά, οι ελληνικές οικογένειες τοποθετούσαν στολίδια και φωτάκια στο δέντρο, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να προσθέτουν παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία, όπως μικρές φιγούρες και αγγελάκια, σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε καθιερωθεί ως βασικό στοιχείο του χριστουγεννιάτικου στολισμού σε πολλά ελληνικά σπίτια, με τα παιδιά να το περιμένουν με ανυπομονησία, γεμάτα χαρά για τα δώρα και τις γλυκές λιχουδιές που το συνόδευαν. Οι διάφορες παραλλαγές του στολισμένου δέντρου και οι διαφορετικές παραδόσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα, έφεραν τη δική τους γοητεία στην εορταστική ατμόσφαιρα της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνδέθηκε με τη δημιουργία και διατήρηση οικογενειακών παραδόσεων, καθώς πολλές οικογένειες περνούσαν ώρες μαζί στολίζοντας το δέντρο και τραγουδώντας τα παραδοσιακά “κάλαντα”. Με την πάροδο του χρόνου, η παράδοση του στολισμένου δέντρου πέρασε από τη βασιλική οικογένεια σε όλη την ελληνική κοινωνία, συνδέοντας τις εορταστικές στιγμές των Χριστουγέννων με την οικογενειακή θαλπωρή και την αίσθηση της κοινότητας.
Σήμερα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί αδιαμφισβήτητο σύμβολο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, με κάθε σπίτι να το στολίζει με το δικό του τρόπο, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή και ενισχύοντας το πνεύμα των γιορτών.