Πώς να τα αποφύγεις - Οι περισσότεροι, δεν το κάνουν με κακό σκοπό
Οι γιορτές μπορεί να είναι μια υπέροχη περίοδος για να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια, αλλά συχνά φέρνουν μαζί τους και τις καθιερωμένες «δύσκολες» ερωτήσεις. Πόσα παίρνεις; Παντρεύτηκες; Τι ενοίκιο πληρώνεις; Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όπου οι συγγενείς συχνά ρωτούν για προσωπικά θέματα, όπως τη δουλειά, τις σχέσεις ή τα οικογενειακά σχέδια, προκαλώντας άβολες καταστάσεις. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε ή να διαχειριστούμε τέτοιες συζητήσεις με ευγένεια, χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας ή να δημιουργήσουμε εντάσεις;
1. Προετοιμασία και Αυτογνωσία
Το πρώτο βήμα για να αποφύγεις άβολα σχόλια είναι η προετοιμασία. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που συνήθως τίθενται (π.χ., «Πότε θα παντρευτείς;», «Πότε θα κάνεις παιδιά;»), μπορείς να σκεφτείς μερικές ευγενικές και σύντομες απαντήσεις. Η προετοιμασία θα σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα, ώστε να μην σε πιάσουν εξαπίνης και να μην αισθάνεσαι πίεση να απολογηθείς ή να δώσεις λεπτομέρειες που δεν θέλεις.
Για παράδειγμα:
- «Δεν το σκέφτομαι για τώρα, αλλά σας ευχαριστώ για την ανησυχία!»
- «Όταν είναι η ώρα, θα το συζητήσουμε!»
Αυτές οι έτοιμες απαντήσεις θα σου δώσουν τη δυνατότητα να αλλάξεις γρήγορα θέμα χωρίς να χρειάζεται να «παγώσεις» ή να αναλωθείς σε συζητήσεις που δεν θέλεις.
2. Χρησιμοποίησε το Χιούμορ με Αυτοπεποίθηση
Το χιούμορ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να χαλαρώσεις την ατμόσφαιρα και να αποφύγεις τις δύσκολες στιγμές. Αν κάποιος κάνει μια ερώτηση που σε κάνει να νιώθεις άβολα, μπορείς να απαντήσεις με μια χιουμοριστική ατάκα που θα ελαφρύνει την κατάσταση.
Για παράδειγμα:
- «Αχ, ακόμη δεν έχω βρει τον κατάλληλο άνθρωπο, αλλά αν συνεχίσετε να με ρωτάτε, μπορεί να αποφασίσω να γίνω μοναχός/η!»
- «Λοιπόν, αν δεν έχετε ιδέα, νομίζω ότι η μητέρα μου έχει αποφασίσει για όλους μας να με παντρέψει μέχρι το καλοκαίρι!»
Με τον καιρό, το χιούμορ θα γίνει πιο φυσικό για σένα και θα μειώσει την ένταση που δημιουργούν αυτές οι συζητήσεις. Είναι ένας καλός τρόπος να μην αφήνεις τις συζητήσεις να γίνουν δύσκολες ή εκνευριστικές.
3. Αλλαγή Θέματος – Ψυχραιμία και Ταχύτητα
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία είναι η ικανότητα να αλλάξεις γρήγορα θέμα. Αν κάποια συζήτηση σε κάνει να νιώθεις άβολα ή πιεσμένο/η, μπορείς να περάσεις σε ένα άλλο θέμα με φυσικό και ευγενικό τρόπο. Αν το κάνεις με ταχύτητα και χωρίς να φαίνεται ότι το αποφεύγεις, οι άλλοι πιθανότατα δεν θα το παρατηρήσουν.
Για παράδειγμα:
- Αν κάποιος ρωτήσει για τα σχέδια σου για το μέλλον, μπορείς να πεις: «Ας αφήσουμε τα σχέδια για το μέλλον για αργότερα και να μιλήσουμε για το υπέροχο χριστουγεννιάτικο φαγητό! Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;»
- «Αν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλω να συζητήσω τώρα, πείτε μου, πώς περάσατε τις γιορτές πέρυσι;»
Η αλλαγή θέματος θα αποσπάσει την προσοχή και θα δώσει στην κουβέντα μια πιο θετική τροπή, χωρίς να δημιουργήσει αμηχανία.
4. Μην Διστάζεις να Θέσεις Όρια
Η θέσπιση ορίων είναι εντελώς αποδεκτή και, σε πολλές περιπτώσεις, απαραίτητη. Αν κάποιος συνεχίζει να σε πιέζει ή να σε ρωτάει για κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα, είναι καλό να θέσεις με ευγένεια τα όριά σου. Δεν χρειάζεται να αναλωθείς σε εξηγήσεις ή δικαιολογίες.
Μερικά παραδείγματα:
- «Εκτιμώ το ενδιαφέρον σου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν αισθάνομαι άνετα να συζητήσουμε αυτό το θέμα.»
- «Δεν είναι κάτι που θέλω να συζητήσουμε τώρα, ας περάσουμε σε κάτι άλλο.»
Η θέσπιση ορίων δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις τους συγγενείς, αλλά δείχνει ότι υπάρχει σεβασμός στην προσωπική σου ζωή και τις προτιμήσεις σου. Με την πρακτική, αυτή η συμπεριφορά θα γίνει πιο φυσική και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις συζητήσεις με ευγένεια.
5. Συγκέντρωσε Υποστήριξη Αν Χρειαστεί
Αν η κατάσταση δυσκολεύει ή νιώθεις υπερβολική πίεση, δεν υπάρχει καμία ντροπή να ζητήσεις υποστήριξη από άλλους συγγενείς που σε υποστηρίζουν ή που κατανοούν τις ανησυχίες σου. Μερικές φορές, το να έχεις κάποιον δίπλα σου για να αλλάξετε το θέμα μαζί ή να απομακρυνθείτε από την κατάσταση, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό.
Μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός άλλου συγγενή για να κατευθύνει τη συζήτηση:
- «Ξέρω ότι ο Θόδωρος έχει κάτι ενδιαφέρον να πει για τις γιορτές, ας τον ακούσουμε!»
Αυτό μπορεί να αποφορτίσει την ένταση και να επαναφέρει την ευχάριστη ατμόσφαιρα.
6. Διαχείριση Συναισθημάτων
Η πιο σημαντική στρατηγική είναι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή για σύνδεση και ευχαρίστηση με την οικογένεια, και οι ερωτήσεις ή σχόλια δεν πρέπει να σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα ή στρεσαρισμένος/η. Αν καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να θυμάσαι ότι οι συγγενείς συνήθως δεν έχουν κακή πρόθεση, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα σχόλια με μεγαλύτερη ευκολία. Μην ξεχνάς ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος για να απολαύσεις τη συντροφιά της οικογένειας και των φίλων σου, και με τις σωστές στρατηγικές, μπορείς να αποφύγεις τις δύσκολες συζητήσεις και να απολαύσεις το χρόνο που περνάς με τους αγαπημένους σου. H αποφυγή άβολων ή ενοχλητικών σχολίων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαιτεί λίγη προετοιμασία και στρατηγική, αλλά με την εξάσκηση, αυτές οι στρατηγικές θα γίνουν πιο φυσικές. Κρατώντας την ψυχραιμία σου, χρησιμοποιώντας το χιούμορ και αλλάζοντας θέμα με ευγένεια, μπορείς να προστατεύσεις τον προσωπικό σου χώρο και να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς άγχη.