Γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοτραυματισμούς και κατάχρηση ουσιών αργά το βράδυ;
Είναι σύνηθες, το άγχος και οι ανησυχίες της καθημερινότητας να συσσωρεύονται και να μας ταλαιπωρούν κυρίως, όταν δύει ο ήλιος. Μελέτη του 2022 ονόμασε αυτό το φαινόμενο «υπόθεση του μυαλού μετά τα μεσάνυχτα», σημειώνοντας, για κλιμακωμένες καταστάσεις, πως οι κίνδυνοι αυτοκτονικής συμπεριφοράς και κατάχρησης ουσιών αυξάνονται επίσης μετά το σκοτάδι. Η διάθεση των ανθρώπων «πέφτει» κατακόρυφα περίπου από τη 1 π.μ. έως τις 4 π.μ, σύμφωνα με την επιστήμη. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2024 στο Psychiatry Research, διαπίστωσε ότι το άγχος κορυφώνεται σε διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας – γύρω στις 8 π.μ., 4 μ.μ. και 1 π.μ., αλλά οι αγωνιώδεις σκέψεις που ταλαιπωρούν πολλούς λόγω άγχους, είναι χειρότερες το βράδυ.
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο βιολογικό ρολόι» που επηρεάζει τα πάντα, από την πείνα μέχρι την ανάγκη για ύπνο. Αυτοί οι εσωτερικοί ρυθμοί επηρεάζουν και τον εγκέφαλο, εξηγεί η Rebecca Cox στο περιοδικό Time, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών που συνδέονται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο το σώμα σας θέλει να κοιμηθεί. Ορισμένα βιολογικά σήματα μας κρατούν σε εγρήγορση και αποτρέπουν τον ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τα σήματα αυτά πέφτουν τη νύχτα. Αν μένουμε ξύπνιοι όταν πέφτουν και δημιουργείται «πίεση ύπνου», η γνωστική λειτουργία υποφέρει, εξηγεί η Cox.
Μεταξύ άλλων, αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να δυσκολεύουν τον εγκέφαλό μας να ρυθμίσει τα συναισθήματα, λέει. Αυτές οι γνωστικές επιδράσεις βοηθούν επίσης να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε αυτοτραυματισμούς και κατάχρηση ουσιών αργά τη νύχτα. «Αν έχετε μια παρόρμηση για οποιοδήποτε είδος ανθυγιεινής ή μη ασφαλούς συμπεριφοράς, το πιθανότερο είναι ότι είναι πιο δύσκολο να το ελέγξετε αυτό στη μέση της νύχτας» προστίθεται στο άρθρο.
Με πληροφορίες από Time
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.