Μελομακάρονα Βέφα Αλεξιάδου: Η must συνταγή των γιορτών

PLUS

Μελομακάρονα Βέφα Αλεξιάδου: Η must συνταγή των γιορτών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μελομακάρονα Βέφα Αλεξιάδου: Τα 8+1 tips

24.12.2024 | 10:00

Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα αι τα ζαχαροπλαστεία γεμίζουν τις βιτρίνες τους με γιορτινές λιχουδιές, όπως είναι τα μελομακάρονα. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα γλυκά αποκτούν την πρωτοκαθεδρία, γεμίζοντας τις κουζίνες με τα αρώματα τους και καθιστώντας τους φούρνους σημείο αναφοράς για παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις. Αυτή την εποχή, οι παραδοσιακοί φούρνοι φτιάχνουν δίπλες και κουραμπιέδες, ενώ τα πιο μοντέρνα ζαχαροπλαστεία πειραματίζονται με νέες γεύσεις και γαρνιτούρες για πανετόνε και τσουρέκια.

Παρόλα αυτά, ένα είναι βέβαιο: τα μελομακάρονα παραμένουν οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων. Αν και πολλοί επιλέγουμε να τα προμηθευτούμε έτοιμα, κανένα έτοιμο μελομακάρονο δεν συγκρίνεται με αυτό που φτιάχνουμε με τα χέρια μας. Όταν χρησιμοποιούμε εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως μέλι και καρύδια, η γεύση ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο. Η παρασκευή τους, όμως, απαιτεί γνώση και τεχνική για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η Βέφα Αλεξιάδου, η εθνική μας μαγείρισσα που έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, μέσα από το Facebook, μας είχε δώσει πολύτιμα tips για να πετύχουν τα μελομακάρονα.

8+1 πολύτιμα tips για τέλεια μελομακάρονα της Βέφας Αλεξιάδου:

Μην τα ζυμώσετε καθόλου! Ανακατέψτε απλά με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

Κόβουμε το φύλλο ζύμης 1 εκ. με κουπ – πατ

Ψήνουμε ώσπου να πάρουν ένα βαθύ κάστανο χρώμα -ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

Αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός στο σιρόπι το αφήνουμε να βράσει μόνο για 5 επιπλέον λεπτά για να μην αρχίσει να καραμελώνει.

Το βραστό σιρόπι το περιχύνουμε στα μελομακάρονα με το που το βγάλουμε από το φούρνο.

Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν απορροφήσει όλο το σιρόπι, αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

Χρησιμοποιούμε καρύδια όχι καρυδόψιχα, και μάλιστα ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι την μελωμένη επιφάνεια.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μετράμε και να ζυγίζουμε τα υλικά με απόλυτη ακρίβεια!

Το κανελογαρίφαλο όχι στο ζύμωμα αλλά στο πασπάλισμα μαζί με τα καρύδια. Έτσι το άρωμα είναι πο φρέσκο και έντονο.

Συνταγή για μελομακάρονα της Βέφας Αλεξιάδου:

Γίνονται 40-50 μελομακάρονα

Χρόνος προετοιμασίας 3 ώρες – Χρόνος ψησίματος 30′

Για τη ζύμη

1½ κούπας λάδι
1/2 κούπας μαγειρικό λίπος
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Για το γαρνίρισμα

1½ κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

Προετοιμασία:

Χτυπήστε για 4 λεπτά στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά.

Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.

Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών.

Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα, ίσα να ενωθεί, χωρίς να το ζυμώσετε.

Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα κι αραδιάστε τα σε ταψί.

Ψήστε τα στους 175C για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.

Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5 για λεπτά, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο.

Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.

Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.

Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα και, έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.

Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη.

Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου και στην κατάψυξη ένα χρόνο.

Exit mobile version