Την αντίθεσή του με μία επιθετική μείωση φόρων, και ιδιαίτερα των έμμεσων, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως μια επιθετική μείωση των φόρων, παρά την ελκυστικότητά της, εγκυμονεί κινδύνους εάν δεν συνοδευτεί από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε πως παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής, το κενό ΦΠΑ της Ελλάδας. παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες επαγγελματικές ομάδες εξακολουθούν να μην συμβάλλουν επαρκώς στα φορολογικά βάρη.
«Η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα το 2024 και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, παρά την αυστηρή νομισματική πολιτική και τις γεωπολιτικές αναταράξεις» σημείωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ακόμη: «Μια επιθετική μείωση των φόρων, παρά την ελκυστικότητά της, εγκυμονεί κινδύνους εάν δεν συνοδευτεί από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής, το κενό ΦΠΑ παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες επαγγελματικές ομάδες εξακολουθούν να μην συμβάλλουν επαρκώς στα φορολογικά βάρη».
Μεγάλη εξάρτηση του προϋπολογισμού από έμμεσους φόρους
Στη συνέχεια ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε πως ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, και η μείωση τους θα σήμαινε κίνδυνο απώλειας σημαντικών εσόδων, ανοίγοντας τον δρόμο για αποσταθεροποίηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, ενέχει τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών εσόδων. Δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους φόρους, μια μείωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το όφελος θα φτάσει στον καταναλωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μειώσουν τις τιμές. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την κατανάλωση και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.
Ακόμη, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως ακόμα και στην περίπτωση μιας μείωσης του ΦΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι το όφελος θα έφτανε στον καταναλωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μειώσουν τις τιμές ενώ κατέληξε πως η μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την κατανάλωση και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τέλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας: «Φαίνεται ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ αγωνίζεται να ανακτήσει τον βηματισμό της. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, ενώ οι πιέσεις στο διεθνές εμπόριο, που προβλέπεται να ενισχυθούν εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στις ΗΠΑ και αλλού, μπορούν να υποσκάψουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, με αρνητικές συνέπειες για τον, ούτως ή άλλως, πολύ μέτριο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου.».