Η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία έχει διακοπεί και δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. «Έλαβα πληροφορίες από τους αδελφούς και τους φίλους μας από το Αζερμπαϊτζάν ότι λόγω ανωτέρας βίας και των προβλημάτων που έχουν, από σήμερα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έρχονταν καθημερινά», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου. «Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου» δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σε ένα ή δύο μήνες θα ξαναρχίσουν οι ροές φυσικού αερίου.
Το 2023, η Σερβία, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024. Το υπόλοιπο φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία. Η Σερβία, η οποία στοχεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται πιέσεις για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, η ρωσική Gazprom Neft θα έχει 45 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας. Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom Neft, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών, και στη ρωσική Gazprom που κατέχει το 6,15% των μετοχών. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, ενώ οι μικρομέτοχοι αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.
Η Βουλγαρία δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε αναστείλει τη συμβατική προμήθεια φυσικού αερίου από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου για απροσδιόριστους τεχνικούς λόγους. Η διακοπή ήρθε καθώς η μονάδα της BP δήλωσε την Παρασκευή ότι ανέστειλε τις εργασίες της πλατφόρμας Shah Deniz Alfa (SDA) μετά τον εντοπισμό τεχνικού προβλήματος στην υποθαλάσσια γραμμή εξαγωγής συμπυκνώματος αερίου. Η BP δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού το Σάββατο σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία.