Καίτη Γκρέυ κηδεία: Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο
Η κηδεία της Καίτης Γκρέυ θα γίνει την Τετάρτη (22/1) στις 16:00 στο Κοιμητήριο Νέας Σμύρνης. Μάλιστα, η σορός της σπουδαίας τραγουδίστριας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 12 έως και τις 16:00 το μεσημέρι. Αυτό αποκάλυψε ο δημοσιογράφος που είχε επιμεληθεί την αυτοβιογραφία της και στενός της φίλος Νίκος Νικόλιζας μέσα από το Facebook. «Μπορεί να ήταν 100 ετών αλλά ήταν ενας δικός μου άνθρωπος. Η κηδεία θα γίνει με όλες τις τιμές που της αξίζουν, ευχαριστώ τον Δήμο της Νέας Σμύρνης. Η Γκρέυ ήταν η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού» αναφέρει ο δημοσιογράφος και στενός φίλος της Καίτης Γκρέυ, ενώ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του.Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.
Τα τραγούδια της, σήμα κατατεθέν
Το ελληνικό τραγούδι έχει βγάλει κατά καιρούς πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες και ερμηνευτές. Μία από αυτούς είναι και η Καίτη Γκρέυ, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στο ελληνικό πεντάγραμμο. Τα τραγούδια της έχουν γίνει σήμα κατατεθέν για πολλές στιγμές και πάθη της ζωής μας, κάθε της στίχος είναι ένας λίθος στην ιστορία της μουσικής στη χώρα μας.
Η Γκρέυ γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και είχε τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπο της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη «Το μαράζι». Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.
Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας. Η φωνή της αντιπροσώπευε γενιές και γενιές Ελλήνων που αγαπούσαν το καλό ελληνικό τραγούδι και έδιναν βάση στο συναίσθημα και τον στίχο. Στη δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια, έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές – ένα προσωπικό ρεκόρ που λίγοι έχουν καταφέρει να πλησιάσουν. Οι εποχές που έγινε πρώτο όνομα η Γκρέι ήταν απίστευτα δύσκολες και είναι ένας πραγματικός άθλος αυτό που έκανε.
Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που είχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής. Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα. Έζησε μία ήσυχη ζωή από εκεί και πέρα γιατί επιθυμούσε κάτι άλλο στη ζωή της. Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη. Ωστόσο, αυτό δεν έμελλε να γίνει μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που προέβλεπε η σύμβαση. Ένα τεράστιο πλήγμα.
Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο ενώ το τραγούδι των τίτλων «Εγώ σε νίκησα ζωή» με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δε βγήκε ποτέ στη δισκογραφία. Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Έτσι όπως τα έζησα». Παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία. Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά. Παντρεύτηκε δύο φορές: με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950-2021), και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη. Η Καίτη Γκρέυ θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας και θα έχει μία σημαντική θέση στο πάνθεον του ελληνικού τραγουδιού.