Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πόσα φυστίκια Αιγίνης την ημέρα: Τι ισχύει;
PLUS

Πόσα φυστίκια Αιγίνης την ημέρα: Τι ισχύει;

«Εξαρτάται» απαντούν δύο ειδικοί. Ας δούμε τι ακριβώς εννοούν.

Λίγα τρόφιμα διατηρούν σταθερά τόσο υψηλή δημοτικότητα όσο τα φιστίκια Αιγίνης. Και ενώ τα αρχαιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τον εν λόγω ξηρό καρπό τον απολαμβάνουμε ήδη από το 6.750 π.Χ., τα φιστίκια θεωρούνται μέχρι και σήμερα αγαπημένη υπερτροφή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση, ακόμη και μέσα στην πανδημία, που επηρέασε αρνητικά ορισμένα από τα κανάλια διανομής των ξηρών καρπών, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των φιστικιών έχει φτάσει τα 4,7 δισεκατομμύρια και η αξία τους αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.Τα φιστίκια Αιγίνης βρίσκονται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς. Μέλος της οικογένειας των ανακαρδιοειδών, τα φιστίκια αναπτύσσονται σε ένα δέντρο που είναι επιστημονικά γνωστό ως Pistacia vera, αν και εμείς το αποκαλούμε απλώς φιστικιά. Μια φιστικιά μπορεί σε ύψος να αγγίξει ακόμη και τα 9 μέτρα και να ζήσει για περισσότερα από 300 χρόνια.

Τα φιστίκια πρωτοεμφανίστηκαν στην Κεντρική Ασία, αλλά σήμερα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Συρία.Πέρα από την υπέροχη γεύση τους τα φιστίκια Αιγίνης μας προσφέρουν επίσης πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ.

«Τα φιστίκια είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αποτελούν και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης», τονίζει η Έιμι Γκούντσον, διατροφολόγος και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο The Sports Nutrition Playbook.Και πράγματι, αφού ένα μόνο φλιτζάνι φιστίκια διαθέτει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών μυών και οστών, καθώς και για την ενίσχυση της νεανικής όψης του δέρματός μας. «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως τα φιστίκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον κορεσμό και τον έλεγχο του βάρους μας», προσθέτει η Κριστίν Σμιθ, διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…

«Τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξαιρετικά και για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού είναι τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς, με περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 25 γραμμάρια», σημειώνει η Κριστίν Παλούμπο, διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής με έδρα το Σικάγο. «Επίσης τα φιστίκια περιέχουν φυτικές ενώσεις όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή, οι προανθοκυανιδίνες και η βιταμίνη Ε, που μειώνουν την LDL (δηλαδή την κακή) χοληστερόλη, ενώ αυξάνουν την HDL (δηλαδή την καλή) χοληστερόλη», προσθέτει η ίδια.

Η Παλούμπο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα φιστίκια έχουν μεταξύ άλλων και τρομερά θετική επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις Τα φιστίκια Αιγίνης βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες πηγές καλίου, ενός μετάλλου απαραίτητου για την υγιή λειτουργία των κυττάρων. Ένα μόνο φλιτζάνι φιστίκια περιέχει περίπου 1.250 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, όσα δηλαδή περιέχονται και σε μισή μπανάνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις