«Στην παρούσα χρονική στιγμή και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται πρόεδρο με πολιτικά χαρακτηριστικά και παράλληλα μεγάλη πολιτική διαδρομή»
Η απόφαση Μητσοτάκη και η επιλογή του Κώστα Τασούλα ως του εκλεκτού της ΝΔ για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας σταματά αυτόματα την συζήτηση για την ονοματολογία και δίνει τροφή στην συζήτηση γιατί ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτό το πρόσωπο. Μια πρώτη απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, όταν είπε την φράση «η επιλογή της ΝΔ» αναφορικά με το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άκουσε» όσα παράπονα και αντιδράσεις είχαν οι βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ, που από πέρυσι είχαν καταγραφεί, για την νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ιδιαίτερα για την στάση που τήρησε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ, που δεν ήθελαν ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου, όλους αυτούς τους μήνες είχαν πληθύνει, γεγονός που σίγουρα επηρέασε την τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μπορεί ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την επιλογή Τασούλα, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα και έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα καταγράψει καμιά απώλεια σε μια τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Απάντηση στην αντιπολίτευση
Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τού ζητούσαν να αιτιολογήσει την μη ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην παρούσα χρονική στιγμή και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται πρόεδρο με πολιτικά χαρακτηριστικά και παράλληλα μεγάλη πολιτική διαδρομή. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που περιέγραψε ο πρωθυπουργός αποτυπώνονται στην επιλογή Τασούλα, που έχει υπηρετήσει τα κοινά από τις θέσεις και του δημάρχου και του βουλευτή και του υπουργού και του προέδρου της Βουλής.
«Έσπασε» την παράδοση
Η επιλογή Τασούλα «σπάει» και μια παράδοση δεκαετιών, που ήθελε την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη να προτείνει για την θέση του προέδρου κάποια ή κάποιον από το αντίπαλο στρατόπεδο, ωστόσο όπως επιχειρηματολογούν τα στελέχη της ΝΔ, αυτό δεν ήταν απαραίτητο να γίνει επιλέγοντας κάποιον από τον προοδευτικό ή κεντροαριστερό χώρο. «Στελέχη που ενώνουν, συνθέτουν και ευνοούν την συναίνεση δεν υπάρχουν μόνο στην κεντροαριστερά», λέει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος και με αυτήν την θέση συμφωνούν και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ.
Επικράτηση στον κεντρώο χώρο
Μάλιστα, όπως εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα, δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξήγησε γιατί δεν επέλεξε την συνέχιση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί απορρίπτουν την επιλογή του κ. Κώστα Τασούλα, που είχε εκλεγεί ως πρόεδρος της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία. Ένα ακόμη επιχείρημα που θα αναφέρουν τα γαλάζια στελέχη είναι ότι η παράδοση για επιλογή προσώπου από το αντίπαλο στρατόπεδο δεν υφίσταται στην παρούσα φάση, αφού η ΝΔ επικρατεί και στον χώρο του κέντρου, που παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ παραμένει κατακερματισμένος.
Προς εξαετή θητεία;
Την πολιτική επιλογή στην οποία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε και σε άλλο σημείο του μηνύματός του: «Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμα μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς». Πάντως, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προσανατολίζεται στην πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται μια φορά και η θητεία του να διαρκεί έξι χρόνια.