Πολλοί από εμάς αγαπάμε τα New Year’s Resolutions. Για την ακρίβεια, αγαπάμε αυτήν την ενέργεια της νέας αρχής που φέρνει μαζί της η Πρωτοχρονιά και την έμπνευση για να θέσουμε νέους στόχους, να πάρουμε αποφάσεις και να οραματιστούμε πού θέλουμε να έχουμε φτάσει μέχρι το τέλος της. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές θέτουμε στόχους που ποτέ, μα ποτέ, δεν τους πετυχαίνουμε. Σύμφωνα με το U.S. News & World Report, το 80% των στόχων που θέτουμε κάθε νέα χρονιά, αποτυγχάνουν. Σημαίνει, πως οι άνθρωποι που καταφέρνουν να κάνουν πράξη όσα έχουν πει στα λόγια, είναι μόνο ένα 20%. Όλοι λέμε #newyearnewme κάθε 1η Ιανουαρίου, αλλά πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το 2025 θα είναι πραγματικά «η χρονιά μας», η χρονιά όπου θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι, θα νιώθουμε καλύτερα και θα εκπληρώνουμε τα όνειρά μας; Η απάντηση είναι μία: Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Κι αυτές, είναι 6 συμβουλές που εγγυώνται σίγουρη επιτυχία για το 2025.
Βρες το «γιατί» στις αποφάσεις σου
Μπορεί να έχεις ήδη πάρει τις αποφάσεις σου για το νέο έτος, αλλά ξέρεις γιατί τις έχεις πάρει; Αυτό, είναι το πρώτο βήμα για να δώσεις νόημα πίσω από τους στόχους σου. Για παράδειγμα, το «να πηγαίνω κάθε μέρα στο γυμναστήριο» ή το «να πάρω αύξηση» είναι καλές αποφάσεις, αλλά πρέπει να εξετάσεις και τον ευρύτερο στόχο. Γιατί θέλεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο κάθε μέρα; Είναι για να γίνεις πιο δυνατός ή επειδή θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου; Αν δεν εξετάζεις το «γιατί» του στόχου, ο επιφανειακός στόχος δεν θα αισθάνεται ποτέ αρκετά παρακινητικός ώστε να διαρκέσει μέχρι το 2026.
Θέσε μικρότερους στόχους κατά τη διάρκεια του έτους
Το «να τρέξω έναν μαραθώνιο» ή το «να διαβάσω 100 βιβλία» είναι μακρινές επιδιώξεις που θα σε αφήσουν απογοητευμένο όταν δεν τις καταφέρνεις. Όταν θέτουμε μεγάλους ετήσιους στόχους χωρίς να έχουμε ένα καθημερινό σχέδιο για το πώς θα τους πετύχουμε, συχνά τους ξεχνάμε μέχρι το καλοκαίρι. Οπότε πρέπει να αποφύγεις αυτήν την παγίδα, και να σπάσεις τις μεγάλες αποφάσεις σε μικρότερους, πιο συγκεκριμένους στόχους κατά τη διάρκεια κάθε εποχής, μήνα ή ακόμα και εβδομάδας.
Δοκίμασε κάτι διαφορετικό
Δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό ισχύει και για τη βελτίωση της ζωής σου. Αν η απόφασή σου είναι να αλλάξεις δουλειά, τι σκοπεύεις να κάνεις διαφορετικά φέτος για να φτάσεις σε αυτή την απόφαση; Ποιες συνήθειες έχεις τώρα που σε εμποδίζουν από αυτό; Το «κλειδί» είναι να επαναξιολογήσεις τις τρέχουσες συνήθειές σου και τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεις τον χρόνο σου για να αποκλείσεις χρόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα.
Βάλε μικρά checkpoints
Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απόφασή σου, τα checkpoints, δηλαδή συγκεκριμένες ημερομηνίες (εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή τριμηνιαίες), θα σε βοηθήσουν να την πετύχεις. Αν η απόφασή σου είναι να εξοικονομήσεις 5.000 δολάρια για διακοπές στο τέλος του 2025, πρέπει να ελέγχεις την πρόοδό σου κάθε μήνα.
Σημείωσε την πρόοδό σου σε ένα ημερολόγιο
Πρέπει να γράφεις τακτικά σε ημερολόγιο τις αποφάσεις σου. Χρησιμοποίησε ένα κενό σημειωματάριο, κατάγραψε τους καθημερινούς σου στόχους στο πρόγραμμα ή χρησιμοποίησε τις σημειώσεις στο κινητό σου. Όχι μόνο το να κρατάς ημερολόγιο για τις αποφάσεις σου θα σου δώσει κίνητρο, αλλά γνωρίζοντας ότι παρακολουθείς την πρόοδό σου, θα σε κρατήσεις υπόλογο στον εαυτό σου.
Να έχεις πάντα ένα Plan Β
Κοιμήθηκες χωρίς να βάλεις ξυπνητήρι και έχασες την πρωινή σου προπόνηση; Ή πεινάς πολύ και δεν έχεις όρεξη για το συνηθισμένο σου smoothie; Πρέπει, τότε, να έχεις ένα εύκολο και ευέλικτο εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μην τα παρατάς εντελώς όταν το σχέδιό σου δεν λειτουργεί. Το να κάνεις έναν 30λεπτο περίπατο μετά το δείπνο ή να βλέπεις ένα βίντεο γιόγκα στο YouTube πριν μπεις στο ντους είναι εξαιρετικοί τρόποι για να εντάξεις την κίνηση και να έχεις κίνητρο, ακόμα και όταν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο ή να προλάβεις μια 60λεπτη προπόνηση.