Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας
PLUS

Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας

Πλήθος εφαρμογών συλλέγουν δεδομένα για τη δραστηριότητά μας, την τοποθεσία μας, συχνά χωρίς τη συνειδητή μας συναίνεση

Η ανησυχία για το κατά πόσο «εισβάλλει» η τεχνολογία στη ζωή και τα προσωπικά δεδομένα μας, μέσω των smartphones που υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπίτι, κερδίζει καθημερινά έδαφος. Η Apple κατηγορήθηκε ότι η Siri κατέγραφε συνομιλίες ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Ένας εκ των μηνυτών, υποστήριξε ότι έβλεπε διαφημίσεις για μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, αφού τη συζήτησε με τον γιατρό του. Η Apple υποστήριξε πως: «Τα δεδομένα της Siri δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τη δημιουργία διαφημιστικών προφίλ και δεν πουλήθηκαν ποτέ σε κανέναν για οποιονδήποτε σκοπό». «AI chatbots, αυτοκίνητα, ιστοσελίδες και εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα για τη δραστηριότητά μας, την τοποθεσία μας, ακόμη και φωνητικά ή βίντεο από το σπίτι μας, συχνά χωρίς τη συνειδητή μας συναίνεση. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις ή άλλους σκοπούς που δεν φαντάζεστε» γράφει δημοσίευμα της Washington Post.

Ο καθηγητής David Choffnes από το Πανεπιστήμιο Northeastern, μελέτησε, πώς οι εφαρμογές και οι λεγόμενοι «φωνητικοί βοηθοί» συλλέγουν δεδομένα. Υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να βλέπουμε μια «ανατριχιαστικά ακριβή διαφήμιση» εξαιτίας του μικροφώνου της συσκευής μας είναι ελάχιστες. Οι εταιρείες διαθέτουν ήδη αρκετά δεδομένα για εμάς. Από την τοποθεσία μας, τον χρόνο που περνάμε σε συγκεκριμένα μέρη, έως και πληροφορίες που αγοράζουν από άλλες πηγές, όπως η ηλικία των παιδιών ή το ιστορικό των αγορών μας, δημιουργούν ένα πλήρες προφίλ σας. «Ακόμη κι αν δεν αναζητήσατε παγοπέδιλα, οι εφαρμογές στο κινητό σας ίσως κατέγραψαν ότι περάσατε χρόνο κοντά σε ένα παγοδρόμιο ή σχετική συζήτηση που κάνατε. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε μια διαφήμιση για παιδικά παγοπέδιλα» εξηγείται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Φωνητικοί βοηθοί», όπως η Siri, η Alexa και το Google Assistant, ενισχύουν τη δυσπιστία γύρω από τη διαφάνεια των εταιρειών απέναντι στα προσωπικά δεδομένα. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν παραδεχθεί, ότι χρησιμοποιούν μικρό μέρος των ηχογραφήσεων για να βελτιώσουν την τεχνολογία τους. Αν και συνήθως αυτές οι ηχογραφήσεις είναι σύντομες, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ακούει τμήματα των συνομιλιών σας παραμένει ανησυχητική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις