Γιώργος Αυτιάς: Οι παρεμβάσεις μας, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, θα πρέπει να είναι άμεσες
«Δέσμη δέκα μέτρων» για την επίλυση του δημογραφικού κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς. Επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «ο πληθυσμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα μειωθεί κατά 57 εκατομμύρια τα επόμενα 75 έτη» και «για τον λόγο αυτόν είναι αδήριτη ανάγκη η θέσπιση μέτρων για τη λύση του δημογραφικού». Ο κ. Αυτιάς πρότεινε την «άμεση χορήγηση οικονομικής στήριξης στις νέες οικογένειες, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για περισσότερες γεννήσεις» και παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να θεσπίσει πολιτικές που θα άρουν οποιεσδήποτε μισθολογικές ανισότητες και αδικίες που επικρατούν στον εργασιακό χώρο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους».
Οι παρεμβάσεις μας, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, θα πρέπει να είναι άμεσες. «Πρέπει να κινηθούμε τώρα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.
Τα προτεινόμενα μέτρα είναι:
1. Άμεση οικονομική στήριξη οικογενειών.
2. Μέτρα για απόκτηση ή ενοικίαση στέγης.
3. Αύξηση των δαπανών για την υγεία για κάθε ηλικία.
4. Παροχή κινήτρων για ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων.
5. Άρση μισθολογικών αδικιών.
6. Στήριξη των νέων ζευγαριών.
7. Ισότητα στην επαγγελματική απασχόληση.
8. Παροχή σύγχρονης επαγγελματικής εκπαίδευσης.
9. Κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων.
10. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η Ελλάδα σε σημείο καμπής
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικές τάσεις που συνδέονται με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση. Οι βασικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτές τις τάσεις περιλαμβάνουν:
- Χαμηλή Γεννητικότητα: Ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα παραμένει σταθερά χαμηλός, με τον δείκτη γονιμότητας να κυμαίνεται γύρω από το 1,3-1,4 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ ο ιδανικός δείκτης για την ανανέωση του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Η μείωση της γεννητικότητας οφείλεται σε παράγοντες όπως οι οικονομικές δυσκολίες, η ανασφάλεια για το μέλλον, η καθυστέρηση της ηλικίας τεκνοποίησης, η δυσκολία συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
- Γήρανση του Πληθυσμού: Ένας από τους πιο ανησυχητικούς παράγοντες είναι η συνεχής γήρανση του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα, περίπου το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Η γήρανση συνδέεται με τη μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συντάξεις και κοινωνική προστασία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πιέσεων στα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
- Μετανάστευση: Η μετανάστευση, ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2008, έχει επηρεάσει σημαντικά τη δημογραφική εικόνα της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, κυρίως υψηλά εκπαιδευμένοι, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες για εργασία και μια πιο σταθερή ζωή. Αυτή η «διαρροή εγκεφάλων» έχει αποδυναμώσει τη χώρα σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Παράλληλα, η χώρα υποδέχεται μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε τομείς χαμηλής εξειδίκευσης, εντείνοντας τις προκλήσεις ενσωμάτωσης και κοινωνικής συνοχής.
Η δημογραφική αλλαγή στην Ελλάδα έχει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες:
- Οικονομική Ανάπτυξη: Η μείωση του πληθυσμού και η γήρανση της κοινωνίας οδηγούν σε μειωμένη προσφορά εργασίας. Η έλλειψη νέων εργαζομένων επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη δυναμική της οικονομίας, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης. Η αύξηση του ποσοστού των συνταξιούχων και η μείωση του αριθμού των ενεργών εργαζομένων δημιουργούν μια ανισορροπία που επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.
- Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Ο γηρασμένος πληθυσμός απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα υγείας και κοινωνική υποστήριξη. Η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται, ιδίως για τις ηλικιωμένες ομάδες, και η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται όλο και πιο έντονη. Επιπλέον, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βασίζεται σε ένα ενεργό εργατικό δυναμικό για τη χρηματοδότηση των συντάξεων, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωσης της νεότερης γενιάς.
- Πολιτικές και Κοινωνικές Προκλήσεις: Η δημογραφική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις. Οι ηλικιωμένοι είναι συχνά πιο ευάλωτοι σε ζητήματα υγείας και κοινωνικής ένταξης, ενώ η έλλειψη νέων ανθρώπων με όρεξη για εργασία και παραγωγικότητα μπορεί να εντείνει τις ανισότητες. Επιπλέον, η μετανάστευση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, με αποτέλεσμα την ανάγκη για αποτελεσματική ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.