Μίμης Δομάζος – Ολυμπιακός: Το γκολ που του είχε μείνει αξέχαστο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μίμης Δομάζος – Ολυμπιακός: Το γκολ που του είχε μείνει αξέχαστο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο Μίμης Δομάζος είχε αποκαλύψει ποιο γκολ του είχε μείνει αξέχαστο -Κόντρα στον Ολυμπιακό, το 1974

24.01.2025 | 18:29

Ο Μίμης Δομάζος, μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό. Ο «στρατηγός», όπως τον αποκαλούσαν με σεβασμό και θαυμασμό, υπηρέτησε με αφοσίωση τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, για πολλές δεκαετίες. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε, όχι μόνο τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά και όλο το φίλαθλο κοινό της χώρας.

Η καριέρα του Δομάζου ήταν γεμάτη από απίθανες στιγμές και προσωπικές επιτυχίες, με τον ίδιο να γίνεται σημείο αναφοράς σε κάθε παιχνίδι του. Τα γκολ του ήταν σχεδόν πάντα όμορφα και γεμάτα ένταση, με μια ιδιαίτερη αίσθηση τεχνικής αρτιότητας και πάθους για το παιχνίδι. Όμως, αν κάποιος ζητούσε να διαλέξει το πιο χαρακτηριστικό του γκολ, αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι το θρυλικό ψαλιδάκι του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό το 1974. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος στη Lifo.

Αυτό το γκολ, το οποίο έμεινε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνέβη σε μια στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο αγώνας, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είχε ξεκινήσει με το προβάδισμα του Ολυμπιακού, ο οποίος πήρε κεφάλι στο σκορ με γκολ του Υβ Τριαντάφυλλου. Στη συνέχεια, ο Τριαντάφυλλος είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά του, αλλά ο Οικονομόπουλος απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε.

Ήταν στο 81ο λεπτό όταν ήρθε η μαγική στιγμή. Ο Δημητρίου εκτέλεσε το πλάγιο άουτ, ο Γονιός έστειλε την μπάλα με μια υπέροχη γυριστή κεφαλιά προς την περιοχή του Ολυμπιακού και εκεί, με μια κίνηση που κόβει την ανάσα, ο Δομάζος με ψαλιδάκι ισοφάρισε, βυθίζοντας το γήπεδο στον απόλυτο ενθουσιασμό. Το 1-1 εκείνη τη στιγμή δεν ήταν απλά ένα γκολ, ήταν η εικόνα της μαχητικότητας και της τεχνικής που χαρακτήριζαν τον ίδιο τον Δομάζο, χαρίζοντας στους φιλάθλους μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο κορυφαίος των κορυφαίων

Ο Μίμης Δομάζος, η θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιανουαρίου 2025, σε ηλικία 83 ετών. Ένας ποδοσφαιριστής που έγινε συνώνυμο της ηγεσίας, της έμπνευσης και του πάθους για το άθλημα, έφυγε αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που θα μείνει αθάνατη. Ο Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942, στην Αθήνα, και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Από μικρή ηλικία φανερώθηκαν οι ποδοσφαιρικές του δεξιότητες, που τον οδήγησαν στην τοπική ομάδα Άμυνα Αμπελοκήπων. Το 1959, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έκανε το μεγάλο βήμα, εντασσόμενος στον Παναθηναϊκό, όπου ξεκίνησε μια καριέρα που έμελλε να γίνει θρυλική.

Στον Παναθηναϊκό έπαιξε 502 αγώνες – ένας αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Ηγήθηκε του συλλόγου σε αμέτρητες νίκες και τίτλους, καθιερώνοντας το όνομά του ως σύμβολο του «τριφυλλιού». Ο Μίμης Δομάζος ήταν ο «στρατηγός» της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Η αναμέτρηση με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ ήταν μια στιγμή ορόσημο για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρότι η ομάδα δεν κατέκτησε το τρόπαιο, η πορεία της μέχρι τον τελικό απέδειξε την κλάση και την ηγετική φυσιογνωμία του Δομάζου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα σύμβολο αυτής της εποποιίας.

Η Εθνική

Η εθνική ομάδα είχε την τύχη να απολαύσει την ηγετική του φυσιογνωμία. Σε 50 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας, ο Μίμης Δομάζος διακρίθηκε για την ικανότητά του να οργανώνει το παιχνίδι και να οδηγεί την ομάδα του σε σπουδαίες εμφανίσεις. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης που έθετε το σύνολο πάνω από το άτομο.

Οι γυναίκες της ζωής του και η τραγωδία

Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου με την οποία απέκτησε μια κόρη. Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Δυστυχώς, ο γιος ήρθε πρόωρα και έζησε μόλις λίγες ημέρες. Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα και προβεβλημένα ζευγάρια των δεκαετιών του ΄60 και του 70, με πάνω από 30.000 ανθρώπους να συρρέουν για να παρακολουθήσουν τον γάμο τους. Ένα γάμο που αναδείχθηκε στο ιστορικό κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Το μυστήριο τελέστηκε στη Μητρόπολη των Αθηνών την Πρωτομαγιά του 1967.

Από νωρίς δημοσιογράφοι και θαυμαστές κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα ως τη Μητρόπολη. Μάλιστα, για να καταφέρει το ζευγάρι να φτάσει στη Μητρόπολη χρειάστηκε να ανοίξει δρόμο ένας… παλαιστής. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για 12 χρόνια. Παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου και όπως αποδείχτηκε μεγάλο έρωτα της ζωής του μερικά χρόνια αργότερα και το ζευγάρι έμεινε μαζί για 40 και πλέον χρόνια – μέχρι το τέλος.

«Με την Ηώ γνωριστήκαμε μέσω παρέας μία Πρωτομαγιά. Είχε περάσει Ιατρική και Καλών τεχνών αλλά τα άφησε όλα όταν γνωριστήκαμε. Ήμουν 38 ετών όταν τη συνάντησα. Εκείνη είναι πιο μικρή. Παντρευτήκαμε και κάναμε μία κόρη, την Πόπη. Έχω δύο ακόμα κόρες από τον πρώτο μου γάμο με την Βίκυ Μοσχολιού» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Vice πριν από μερικά χρόνια.

Φαινόμενο

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλά ένας αθλητής. Ήταν ένα φαινόμενο που συνδύαζε την ταπεινότητα με την αριστεία. Η προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι αξίες που ενσάρκωνε έκαναν τον «Στρατηγό» να ξεχωρίσει ως πρότυπο εντός και εκτός γηπέδων.

Η κηδεία του Μίμη Δομάζου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2025, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Συγγενείς, φίλοι, συμπαίκτες και θαυμαστές θα βρεθούν εκεί για να αποχαιρετήσουν έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ποδόσφαιρο και στις καρδιές μας. Ο Μίμης Δομάζος μπορεί να έφυγε, αλλά το πνεύμα του θα παραμένει ζωντανό κάθε φορά που ένας νεαρός ποδοσφαιριστής θα ονειρεύεται να γίνει ηγέτης της ομάδας του. Ο Στρατηγός δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Ετικέτες
Exit mobile version