Το Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής: Ο όρος δεν «γεννήθηκε» τώρα, αλλά έκανε ένα τεράστιο «μπαμ» στο TikTok το τελευταίο διάστημα
Το «Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής» αναφέρεται στην τάση των μεγαλύτερων κοριτσιών σε μια οικογένεια να αναλαμβάνουν υπερβολικές ευθύνες, συχνά λόγω του ρόλου που τους αποδίδεται από μικρές. Συχνά, καλούνται να ενεργούν σαν δεύτερη μαμά για τα αδέρφια τους, να φροντίζουν τις ανάγκες των γύρω τους και να αναλαμβάνουν την ψυχική υποστήριξη της οικογένειας. Ειδικά όταν είναι πολύ μικρές, αυτή η συναισθηματική ένταση μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται υπερβολική πίεση για να «έχουν τα πάντα υπό έλεγχο». Αυτό το σύνδρομο δεν αφορά μόνο την ευθύνη που νιώθουν, αλλά και την ανάγκη να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη, η οποία συνήθως συνοδεύεται με μια αυξημένη συναισθηματική ωριμότητα.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ αυτή η συναισθηματική ανάπτυξη μπορεί να φανεί θετική, η υπερβολική πίεση και οι προσδοκίες μπορεί να τους αφήσουν συναισθηματικά εξαντλημένες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να θέσουν όρια ή να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Σύμφωνα με τη Μόρτον, τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει το «Σύνδρομο της μεγαλύτερης αδερφής» είναι τα εξής:
Έντονο αίσθημα ευθύνης
Υπερβολική αισιοδοξία
Πολύ άγχος
Είναι people pleaser
Δεν βάζει όρια
Έχει αισθήματα ενοχής
«Σύνδρομο μεγαλύτερης αδερφής»: Τι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις
Σταμάτα να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα
Ήρθε η ώρα να καταλάβεις πως δεν μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα των άλλων. Ενώ αυτό ήταν χρήσιμο εργαλείο στην παιδική ηλικία, θα σε κάνει τρομερά αγχώδη στη συνέχεια της ζωής σου. Η προσπάθεια να ελέγξεις τη δυναμική των πάντων, δείχνει ότι δεν επιτρέπεις ποτέ στον εαυτό σου να είναι ευάλωτος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι τελικά προτιμούν να βλέπουν τη λιγότερο τέλεια πλευρά σου.
Σταμάτα να ικανοποιείς πάντα τους άλλους
Εάν έχεις την ανάγκη να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους, τότε χρειάζεται να καταλάβεις ότι καταπιέζοντας τις δικές σου επιθυμίες, δεν πας μπροστά. Αντιθέτως, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει α) σε ανισόρροπες δυναμικές και β) σε συνεχή αίσθηση ότι δεν σε εκτιμούν.
@katimorton The 8 signs you have eldest daughter syndrome… #eldestdaughter #siblings #siblingcheck ♬ original sound – Kati Morton, LMFT