Ζωή Κωνσταντοπούλου – Ίμια: Ο κακός χαμός στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου – Ίμια: Ο κακός χαμός στη Βουλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Πλεύρη, Κωνσταντοπούλου και Βλαχάκου στη Βουλή

24.01.2025 | 09:15

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου με τίτλο «Αντιμετώπιση των Νέων Μορφών Βίας κατά των Γυναικών», την οποία είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας, υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κα Κωνσταντοπούλου και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση της προεδρεύουσας, ότι «τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα» των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η πρόταση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, οι οποίοι αντέτειναν «ντροπή σας», ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του Παναγιώτη Βλαχάκου, ήρωα των Ιμίων, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Έχουμε χάσει ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε έτσι». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, επιχείρησε να μετριάσει την ένταση, καλώντας σε ψυχραιμία.

«Οι ήρωες των Ιμίων δεν πέθαναν από ατύχημα, αλλά για την πατρίδα»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε και τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει έλεγχο των ιατροδικαστικών εκθέσεων από την επιτροπή που συστάθηκε για την αξιολόγηση των γεγονότων του δυστυχήματος στα Τέμπη, υποστηρίζοντας πως «ο ιατροδικαστής Καρακούκης, που τώρα εσείς υποστηρίζετε, είχε πει ότι ο αδερφός σας πέθανε από ατύχημα». «Είσαι πολιτική αριβίστρια. Είπατε στον Νίκο Βλαχάκο ότι ”πέθανε από ατύχημα ο αδερφός σας”. Τον κοίταξε στα μάτια και του το είπε. Οι ήρωες των Ιμίων πέθαναν για την πατρίδα, δεν ήταν ατύχημα. Να ντρέπεστε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, σε μια ακόμη αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την κατηγόρησε ότι επιδιώκει να πολιτικοποιήσει τραγωδίες για κομματικά οφέλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέφεστε κομματικά με το αίμα αυτών των δυστυχημάτων». Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχτεί ύβρεις ή συκοφαντίες από οποιονδήποτε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Φλωρίδης, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ως «θεατρική παράσταση», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει αυθαίρετα στις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Όπως εξήγησε, η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται από το νομοσχέδιο θα μπορεί να επαναξιολογήσει τις εκθέσεις μόνο κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα ή ανακριτή, και όχι με απόφαση της ίδιας της επιτροπής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων αρχών. Ο κ. Φλωρίδης απέρριψε τα περί παρέμβασης στην ανεξαρτησία των ιατροδικαστών, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παραβιάσει τις διαδικασίες και ότι οποιαδήποτε διαδικασία επανεκτίμησης των εκθέσεων θα γίνει αυστηρά με βάση το νόμο και την απόφαση της δικαιοσύνης.

Μια μελανή σελίδα

Τα Ίμια αποτελούν ένα από τα πιο δραματικά και κρίσιμα επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της σύγχρονης εποχής, που σημειώθηκε το 1996 και έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Το επεισόδιο των Ιμίων ξεκίνησε όταν, τον Ιανουάριο του 1996, η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε δύο μικρά νησιά του Αιγαίου, τα Ιμια, τα οποία βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές και δεν είχαν προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μέχρι τότε. Η διαμάχη ξέσπασε όταν μια τουρκική αποστολή αποβίβασε σημαία σε ένα από τα νησιά και κατέθεσε αξιώσεις για την περιοχή, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να επικρατεί ανησυχία.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα με τις δύο χώρες να κινητοποιούν ναυτικές δυνάμεις και στρατιωτικά μέσα στην περιοχή. Τις κρίσιμες ημέρες του Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές ήρθαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση, με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Η κορύφωση του επεισοδίου σημειώθηκε τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου 1996, όταν τρία μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός) έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στη θάλασσα ενώ επιχειρούσε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες πάνω από τα Ιμια. Η πτώση του ελικοπτέρου ήταν ένα τραγικό συμβάν που ενίσχυσε την ένταση και την απογοήτευση στη χώρα, και οι τρεις άνδρες θεωρούνται ήρωες για τη θυσία τους, υπερασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Μετά από τη συγκεκριμένη τραγωδία, οι εντάσεις με την Τουρκία υποχώρησαν, αλλά η Ελλάδα είχε ενισχύσει τη θέση της στο ζήτημα των Ιμίων, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία της κυριαρχίας των νησιών, ενώ οι Έλληνες ήρωες της κρίσης τιμήθηκαν και η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στις καρδιές των Ελλήνων.

Exit mobile version