Ο Μίμης Δομάζος, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές και μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά στο ποδόσφαιρο. Ο “Στρατηγός” του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για γενιές φιλάθλων και ποδοσφαιριστών, με τη ζωή και την καριέρα του να θυμίζουν ένα συναρπαστικό παραμύθι. Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στην Αθήνα, σε μια φτωχική γειτονιά στους Αμπελοκήπους, σχεδόν απέναντι από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από μικρή ηλικία έδειξε το πάθος του για το ποδόσφαιρο, παίζοντας στους χωματόδρομους της γειτονιάς του. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Άμυνα Αμπελοκήπων, όπου ξεχώρισε για την επιμονή και την τεχνική του. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Γιουγκοσλάβος Γκλίσοβιτς, τον ανακάλυψε και του έδωσε την ευκαιρία να ενταχθεί στην ομάδα.
“Το γκολ που με σημάδεψε”
Συγκινούν οι κόρες του Μίμη Δομάζου: Έφυγες γρήγορα, αντίο αγαπημένε μας μπαμπά
Ο ίδιος θυμάται: “Έπαιζα με κοντά παντελονάκια και πολιτικά παπούτσια, όταν ο προπονητής με πήρε σε μια αίθουσα με στόχο να σουτάρουμε σε τετράγωνα σημάδια στον τοίχο. Από τότε ξεχώρισα και ξεκίνησε η διαδρομή μου στον Παναθηναϊκό.” Ο Δομάζος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1958-1959 και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις εξαιρετικές του ικανότητες. Η ταχύτητα, η ακρίβεια στις πάσες και η οξυδέρκεια του στο παιχνίδι του χάρισαν τον τίτλο του “Στρατηγού”. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες επιτυχίες, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 στο Γουέμπλεϊ.
Ο άνθρωπος που κέρδισε και την εκτίμηση των αντιπάλων του
Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν μόνο θρύλος για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά κέρδισε και την εκτίμηση των αντιπάλων του. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν όταν, σε φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, ο αρχηγός των “ερυθρολεύκων” Θανάσης Μπέμπης του χάρισε τον σταυρό του, αναγνωρίζοντας το ταλέντο και το ήθος του. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη ήταν η συνάντησή του με τον μεγάλο Πελέ το 1961, όταν η ομάδα του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε τη βραζιλιάνικη Σάντος σε φιλικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Πελέ εκνευρίστηκε από μια εντυπωσιακή ενέργεια του Δομάζου, ένα τακουνάκι, και τον χτύπησε στα μάτια. Ο Δομάζος έμεινε στο έδαφος για 15 λεπτά, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται. Παρόλα αυτά, θεωρούσε τον Πελέ ως τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.
Το 2016, ο Μίμης Δομάζος παρουσίασε το λεύκωμά του, στο οποίο περιέγραψε μοναδικές στιγμές της καριέρας του. Μέσα από τις σελίδες του, οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την παρολίγο μεταγραφή του στην Αμερική, την ιδιαίτερη σχέση του με τον Ολυμπιακό και την καθημερινότητά του ως παιδί στους Αμπελόκηπους. Ενδεικτικό περιστατικό από το λεύκωμα είναι όταν ο πρόεδρος της Άμυνας Αμπελοκήπων προσποιήθηκε ότι ο Δομάζος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας για να του επιτρέψουν να παίξει. Ο Μίμης Δομάζος αποτέλεσε βασικό μέλος της Εθνικής Ελλάδας, συμμετέχοντας σε πολλές σημαντικές διοργανώσεις. Με τη φανέλα της Εθνικής, έδειξε την ίδια αφοσίωση και πάθος, κερδίζοντας την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.
Μια στιγμή που αποδεικνύει το μεγαλείο του χαρακτήρα του ήταν όταν ο Νίκος Γουλανδρής, πρόεδρος του Ολυμπιακού, του πρόσφερε επιταγή για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ, την οποία όμως αρνήθηκε ευγενικά, δηλώνοντας: “Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί παρεξήγηση.”
Ο Δομάζος ήταν γνωστός για την πειθαρχία του. Κοιμόταν από νωρίς, δεν ξενυχτούσε, και απέφευγε τις κακές συνήθειες. Ήταν ο άνθρωπος που ποτέ δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρά το γεγονός ότι έπαιζε σε χωμάτινα γήπεδα χωρίς επικαλαμίδες. Η ιστορία του Μίμη Δομάζου παραμένει ένα από τα πιο λαμπρά κεφάλαια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο “Στρατηγός” που ποτέ δεν σταμάτησε να εμπνέει με το ήθος και την αφοσίωσή του στο άθλημα, θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων.