Από το παρελθόν στο παρόν
Η “Κατάρα” δεν είναι απλώς ένας δρόμος – είναι ένας ζωντανός θρύλος. Για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, αποτελεί μια εμπειρία μαγευτική και συναρπαστική. Για τους καθημερινούς οδηγούς, όμως, ήταν ένας εφιάλτης που προκαλούσε τρόμο μόνο στο άκουσμα του ονόματός της. Αυτή η διαδρομή μήκους 18 χιλιομέτρων, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων, θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας. Στενή, γεμάτη απότομες στροφές και γκρεμούς, με χιόνι που ξεπερνούσε τα 2 μέτρα και σφοδρούς αέρηδες που έκαναν τη διέλευση έναν αληθινό Γολγοθά, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Οι ταμπέλες που προειδοποιούσαν ότι η διέλευση γινόταν με ευθύνη του οδηγού ακόμη στέκουν, σαν σκιάχτρα μιας άλλης εποχής. Η “Κατάρα” δεν πήρε τυχαία το όνομά της. Θρύλοι μιλούν για έναν μητροπολίτη του 19ου αιώνα που, καθώς προσπαθούσε να διασχίσει το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου, δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με την παράδοση, πριν ξεψυχήσει καταράστηκε το μέρος, δίνοντας στη διαδρομή το απόκοσμο όνομά της.
Η Πύλη της Ελλάδας: Αλλάζει ο δρόμος καρμανιόλα των 42 χιλιομέτρων
Στον αυχένα της, στα 1.699 μέτρα υψόμετρο, βρισκόταν ο “Κάμπος του Δεσπότη”, ένας σταθμός εξυπηρέτησης που αποτελούσε καταφύγιο για ταξιδιώτες και οδηγούς. Εκεί, τα καραβάνια έβρισκαν ανάπαυση, ενώ οι σύγχρονοι ταξιδιώτες απολάμβαναν τη ζεστασιά του τζακιού και παραδοσιακές γεύσεις, όπως πίτες και ζεστές σούπες. Η “Κατάρα” πέρασε στην Ιστορία το 2010, με τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού, η οποία παρακάμπτει τη διαδρομή και προσφέρει έναν ασφαλή και γρήγορο τρόπο σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Σήμερα, ο δρόμος χρησιμοποιείται μόνο από τους ντόπιους για τη σύνδεση κοντινών χωριών και από λίγους τολμηρούς που αναζητούν την ομορφιά της άγριας φύσης. Η Πίνδος, με την πυκνή βλάστηση και τα κωνοφόρα δέντρα, εξακολουθεί να γοητεύει τους λάτρεις της περιπέτειας. Η “Κατάρα” παραμένει ένα σύμβολο της δύναμης της φύσης και της ανθρώπινης επιμονής. Ένας δρόμος που, αν και πλέον ξεπερασμένος, συνεχίζει να ζει στις ιστορίες και τις μνήμες εκείνων που τον διέσχισαν.