Αντίδραση από την Αθήνα
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, παραμένει σταθερός σε μια εθνικιστική ρητορική, αμφισβητώντας βασικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, είχε εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία του με τη συμφωνία, η επιστροφή του στην εξουσία έχει συνοδευτεί από συνεχείς αναφορές στη χώρα του ως «Μακεδονία», αντί για την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας. Ο Μίτσκοσκι έχει δηλώσει πως στις επίσημες επικοινωνίες τηρείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, ωστόσο στις προσωπικές του δηλώσεις και διεθνείς εμφανίσεις χρησιμοποιεί την παλαιά ονομασία, κάτι που έγινε εμφανές ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.
Η Αθήνα αντέδρασε έντονα στις πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, στις οποίες ανέφερε ότι το «μακεδονικό ζήτημα» παραμένει ανοιχτό. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως οι δηλώσεις αυτές συνιστούν πρόκληση και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη δέσμευση για αποφυγή αλυτρωτικών ενεργειών.
Σε συνέντευξή του, ο Μίτσκοσκι εξέφρασε την απορία του για την αντίδραση της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αναφέρονταν στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιμένει ότι το ζήτημα της «μακεδονικής ταυτότητας» δεν έχει επιλυθεί πλήρως και ότι η συζήτηση για το μέλλον της χώρας του πρέπει να συνεχιστεί. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2018, είναι νομικά δεσμευτική για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Προβλέπει τη χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» για όλες τις κρατικές και διεθνείς δραστηριότητες, ενώ αποκλείει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας φαίνεται να υπονομεύουν τη δέσμευση αυτή. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις παραβιάσεις της συμφωνίας, ζητώντας τη διασφάλιση της εφαρμογής της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θέτοντας τη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας.